Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisörlicens ska göra det tryggare för kunden – så tycker frisörerna om det nya kortet

En frisörlicens ska göra det tryggare för kunden och ska visa vilken kompetens frisören har. Men reaktionerna från de verksamma frisörerna är blandade.

Annons

På salong Style It i Sollefteå har personalen precis fått sina frisörlicenser. Ett plastkort som har samma storlek som ett körkort och ska fästas på spegeln så kunden tydligt kan se det.

Elisabeth Nilsson har jobbat som frisör i över 10 år och ser inga nackdelar med de nya licenserna.

– Det blir en seriösare bransch och kunden blir tryggare. Det har länge funnits gesällbrev, men ibland hyr frisörer stolar på en salong och då kan det vara svårt att hänga upp sitt gesällbrev så att det syns. Det här känns mer seriöst, säger Elisabeth Nilsson.

Läs också: Nyetablering i Sollefteå centrum – "En spännande utmaning"

Sedan i mars 2016 har frisörerna kunnat ansöka om att få ut en frisörlicens. För att kunna göra detta krävs att du har ett godkänt yrkesprov, som exempelvis ett gesällprov.

De som inte kan styrka sina kunskaper kommer att erbjudas att göra prov enligt branschens modell.

För att kunna definiera vad frisören har för kvalifikationer finns ett bokstavssystem. På Elisabeth Nilssons licens kan kunden läsa att hon har behörighet "A B C D". (A – Godkänt delprov, B – Gesällbrev, C – Mästarbrev, D – Seriöst företagande och E – Yrkeslärare). Men fortfarande finns inget krav att frisörerna ska ha en licens.

Läs också: Handeln arrangerar egen gala – Ö-viksborna får vara med och rösta

I Örnsköldsvik hos Lenas Frisörer arbetar Emmy Holmbom och Gisela Nygren. De berättar att de inte fått så mycket information om detta.

– Förstår egentligen inte varför man ska ha licensen, när man gjort gesällprovet får man både ett diplom och minde ett plastkort som visar vad man kan. Samtidigt är licensen ett bevis på att du kan yrket och en fördel för kunden, säger Emmy Holmbom.

Gisela Nygren tycker att frisörerna borde få det per automatik när de fått sitt gesällbrev.

– Sen gäller det bara i tre år och sen måste du beställa och betala för ett nytt, säger Gisela Nygren.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.