Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor ger högre kvalitet

Annons

Svar på debattinlägg undertecknat Kim Lundin och Nikas Säwén, SSU Västernorrland, i TÅ den 7 augusti.

Socialdemokraternas ungdomsförbund tog förra veckan ett kongressbeslut på att man vill avskaffa friskolor. Man tar sig för pannan då deras utspel är bortom allt vett.

SSU erkänner att de kommunala skolorna misslyckats. Helt rätt - särskilt med tanke på att det är socialdemokraterna som styrt utbildningspolitiken det senaste århundradet och därmed står för en mycket stor del av detta misslyckande.

Friskolorna däremot, når enligt Skolverkets rapporter bättre studieresultat bland eleverna, och det ger en fin möjlighet till specialiserade utbildningar och profiler - människor är som bekant olika vilket den socialdemokratiska skolpolitiken visat sig vara mycket dåligt anpassad till.

Undersökningar visar att den procentuella andelen barn med särskilda behov ofta är större i den fristående grundskolan än i den kommunala. Dessutom ökar antalet friskolor som är specialiserade på barn med fysiska och psykiska funktionshinder. Framför allt är friskolor en gyllene möjlighet för människor på orter där kommunen beslutat om nedläggning av en kommunal skola att själva driva skolan vidare.

Sammantaget ger friskolor eleverna ökade valmöjligheter, bättre kvalitet och minskar politikernas inblandning i människors liv. Staten skall inte förbjuda folk att tjäna pengar - särskilt inte när det görs på något så bra som friskolor.

Fråga 150 000 av Sveriges elever som går i friskolor vad de tycker om SSU:s beslut att på sikt förbjuda deras skolor att existera.

Som vanligt har ungsossarna total avsaknad av verklighetsförankring och sunt förnuft. Rädslan för att erkänna den borgerliga succén försöker dämpas med stora doser socialism. Det är i det närmaste sorgligt att se.

Therese Lockner

ordförande MUF Kramfors

Eleonore Lundkvist

Frihetskämpe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel