Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friluftsgudstjänst vid Skogs kyrka

Skogs kyrka ligger vackert belägen längs med den gamla Europaväg 4 och med utsikt över Storsjön.
Platsen för friluftsgudstjänsten, den 26 juli, var på udden nedan för Skogs kyrka och nära Storsjöns strand.

Vädret visade sig från sin bästa sida. Vinden ven i björkarna som omgärdade platsen och ett rogivande kluckande från Storsjön låg som en ljudkuliss genom hela gudstjänsten.

Inför den välbesökta gudstjänsten, hade kyrkvaktmästaren Kent Gustavsson iordningställt platsen och placerat ut vackra blommor i vaser.

Gudstjänstens tema för dagen var: ”Jesus förhärligad” och leddes av prästen Esa Snaula som tjänstgör i Nora-Skogs församling.

Kyrkvärdarna Gunilla Bergvall och Stina Ekbäck läste dagens texter med inlevelse.

För musiken stod kantor Annika Stockberg och vid sin sida hade hon sin man Pär- Åke Stockberg. Han spelade med i psalmerna på sopran- och altsaxofon samt framförde solonummer tillsammans med sin hustru Annika. Det var:

Beethovens ”Guds lov till naturen”, den traditionella ”Amazing grace”

Huagy Carmichaels ”Skylark” och Taubes ”Änglamark”.

Mitt i ett smäktande saxofonsolo i låten ”Skylark” passerade tre canadagäss strax ovanför vattenytan. Stunden stannade och frös i det närmaste till is – ytterst sinnligt.

Kanske var det ett sådant ögonblick som prästen beskrev: ”när det gudomliga bryter in i vår verklighet”. Just en sådan känsla fick jag själv där vid Storsjöns strand med musiken inramad av vacker miljö och fåglarnas trumpetande.

”Kyrkkaffet”, den här gången, intogs ur gudstjänstdeltagarnas medhavda fikakorgar och inmundigades på platsen för gudstjänsten. Det blev en liten stund för social gemenskap innan alla deltagare bröt upp.

Ann-Christin Tjernström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel