Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frikända från bombdåd på Södermalm

Fem män som åtalats misstänkta för bombattentatet på Södermalm i Stockholm i maj frikändes på onsdagen av Solna tingsrätt.

Däremot fälldes männen och två andra i målet för andra brott till varierande straff, som mest sju års fängelse. Två av de totalt nio åtalade frikändes.

Tingsrätten anser inte det bevisat att de fem männen, några medlemmar i det kriminella gänget Original Gangsters, varit delaktiga i sprängningen utanför en lägenhet på Fatburs Kvarngata på Södermalm i Stockholm natten till den 20 maj.

Domstolen konstaterar att någon med anknytning till Original Gangsters utfört sprängdådet men anser inte att åklagaren kunnat visa vem som beordrat sprängningen eller vem som utfört attentatet.

Trots att DNA från en av de åtalade yngre männen hittats på en tråd som var kopplad till bomben och som bedömts som mycket besvärande för honom har det, enligt tingsrätten, ändå inte kunnats klarläggas vad han gjort och om det omfattas av åtalet.

Tingsrätten har därför frikänt alla misstänkta för sprängningen utom en man som fungerat som uppdragsgivare. Han döms för anstiftan till försök till grovt olaga tvång.

Två av de huvudmisstänkta har fällts för försök till grov utpressning och för att de rånat en man och hans familj i Strömstad. De har även dömts för att ha ägnat sig åt omfattande narkotikahandel. Under spaningarna på attentatsmännen avslöjade polisen männen med att ha gömt sammanlagt 5,5 kilo amfetamin i ett skogsparti i Akalla i nordvästra Stockholm.