Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friidrotten attackerar RF

Friidrottsförbundet går i ett öppet brev till attack mot Riksidrottsförbundet (RF).

Bråket gäller hur liten del av landslagsstödet som går till den olympiska huvudidrotten.

Friidrotten, som hittills under 2000-talet tagit 63 medaljer i internationella seniormästerskap, har totalt tilldelats 700 000 kronor. Som jämförelse kan nämnas att volleyboll får 1 miljon kronor och taekwondo 800 000 kronor.

"Så det är med mycket, mycket stor förvåning vi konstaterar att de olympiska spelens huvudidrott - friidrotten - tilldelas ett stöd som just bland de sommarolympiska idrotterna i storleksordning hamnar på en delad femtonde plats", skriver friidrottens ordförande Lennart Karlberg i det öppna brev som han har ställt till RF-basen Karin Mattsson Weijber.

"Det är helt oacceptabelt att Riksidrottsstyrelsen i elitstödsfrågan låter grunden för beslutet bli en fråga för styrelsens beredningsgrupp utan att självt ta ansvar för principerna!", fortsätter Karlberg i sitt brev.

Sedan tidigare har även simförbundet riktat öppen kritik mot RF och den styrgrupp som fördelar pengarna. Totalt delar RF ut 38 miljoner i landslagsstöd.

Därutöver fördelar RF även ett elitstöd på 36,5 miljoner kronor. Av det får Sveriges olympiska kommitté (SOK) får 23 miljoner, Svenska paralympiska kommitté (SPK) 3,5 miljoner och RF-förbunden 10 miljoner.

SOK hade äskat om 40 miljoner och 17 färre miljoner kan innebära att man tvingas dra ner antalet aktiva till OS i London 2012 med 40-50 aktiva.

Vi får för lite pengar för att kunna bedriva vår verksamhet, sade Lindeberg till TT i samband med Idrottsgalan. Tidigare har regeringen öronmärkt pengarna till var och en av de tre organisationerna. Nu när vi har ansvaret för budgeten så har vi sett till att ge lika mycket till elitsatsningarna som tidigare, sade RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber häromdagen till TT.