Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friheten viktigast för Timon

/

Tre länder, tre hem och tre flyttlass på åtta år. Timon Ermann kom från Tyskland till Härnösand som 13-åring och för ett år sedan gick flyttbilen till Oslo. Ändå är det Gussjö som är hemma.

Annons

Han ville stanna i Härnösand. Efter den tvååriga utbildningen till solenergi- och värmesystemstekniker var planen att kunna använda kunskaperna och arbeta på plats i Västernorrland. Men vad gör man när planen och verkligheten inte går ihop? I Timons fall var svaret på den frågan enkel men inte önskad.

Han fick flytta dit det fanns jobb, och den här gången blev det Oslo. Sedan ett år tillbaka jobbar han i Norge men när semestern kom i juli åkte han direkt hem till huset i Gussjö.

– Jag gillar verkligen det här området. Jag bor ju inte i Oslo för att jag älskar Norge, utan det är ju för att det finns jobb där, säger Timon Ermann.

Läs mer: Del 1 - "Hon vill bo kvar i Kramfors"

Solen gassar när Timon berättar sin historia och pratar om relationen till Härnösand. Altanen till huset har öppet tak och lite längre bort står både får och höns i sina inhägnader. Från det öppna köksfönstret hörs avlägsna röster från Timons småsyskon och mamma som befinner sig i huset. Det är nästintill omöjligt att inte känna att detta är ett hem.

– Vi flyttade hit när jag var 13 år. Det var en stor omställning från livet i Tyskland. Vi flyttade till ett helt nytt land, en ny kultur och jag kunde inte språket, säger Timon.

Det var den 23 juli 2005 som familjen Ermann anlände till Sverige. Timon började åttonde klass hösten som följde och det första året i Sverige var väldigt centrerat till att lära sig språket.

– Min granne var en riktig klippa och hjälpte mig jättemycket och i nian gick allt mycket bättre. Men det var jävligt tufft första året, säger Timon.

Runt om har naturen exploderat. Träden, marken och buskarna klär området i olika nyanser av grönt. Det är just detta Timon nämner när frågan kommer om vad han saknar mest.

– Jag saknar att göra saker i naturen. Att får se skogen i stället för spårvagnen när jag öppnar dörren, säger Timon.

I Oslo finns visserligen parker, men de går inte att mäta med det grönskande utbudet i Gussjö.

Läs mer "Unga flyttar mest"

I dag har Timon inte mycket kontakt med kompisarna i Tyskland. Det är Härnösand som är hemma och det är hit han vill när hemlängtan blir som värst.

– Häromdagen paddlade jag. Jag bara tog med mig kanoten, gick ner till vattnet och hoppade i. Det hade aldrig gått i Tyskland. Det krävs massor av tillstånd för att göra så där, men här är det bara att ta för sig. Det finns en frihet här som inte finns någon annanstans, säger Timon.

***

#vivillbokvar. Varför vill du bo i Ångermanland?
Trots att regionen har svårt att få befolkningen att öka, så är det många som väljer att bo kvar.

Vad är det bästa med Ångermanland?Vi vill veta vad ni läsare tycker. Kommentera här allehanda.se, på vår facebooksida och på twitter med #vivillbokvar.

Några av era kommentarer kommer vi sedan att trycka i tidningen.

Annons