Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridas boendefråga går vidare: "Det är psykisk tortyr"

Döva 23-åriga Frida Thölix ärende om var hon ska bo i framtiden ligger på nytt på socialförvaltningens bord.
Frida fick efter överklagande rätt i Förvaltningsrätten som upphävde socialnämndens beslut om att hon ska bo i en gruppbostad i Härnösand.

Frida Thölix är döv, har en lindrig utvecklingsstörning, dyslexi och Tourettes syndrom. Allehanda.se har följt hennes ärende i en rad artiklar. Det handlar om att Härnösands kommun inte ville att Frida skulle få bo kvar i LSS-boendet Mo gård i Finspång, efter avslutad skolgång. På Mo gård har Frida sina jämnåriga kamrater som hon kommunicerar med genom teckenspråk och där har hon bott i fem år. Socialnämnden i Härnösands kommun krävde i stället att Frida skulle flytta tillbaka till Härnösand, till ett gruppboende där det bor två döva som är över 80 år, en hörande som är 60 år och två i 30-årsåldern.

Fridas sak har gått många turer fram och tillbaka mellan Förvaltningsrätten och socialnämnden i Härnösand. Efter att beslutet som socialnämnden tog den 29 oktober 2015 överklagades till Förvaltningsrätten har nu domen kommit och gett Frida rätt. Den bostad socialförvaltningen erbjuder, uppfyller inte goda levnadsvillkor för Frida anser rätten.

– För oss är det en bra dom, som visar att vi har rätt även den lagliga vägen med stöd i LSS och att vi inte bara tycker saker, säger Sven-Arne Staflund, en vän till familjen Thölix som har engagerat sig i Fridas sak.

Han tycker att Förvaltningsrättens dom är välskriven och att det klart framgår att det enligt LSS-lagen ytterst är Fridas vilja Socialnämnden i Härnösand har att leva upp till.

– Den säger att insatserna ska anpassas till mottagarens individuella behov, och utformas så att de stärker den enskildes möjlighet att leva ett självständigt och oberoende liv. Den psykosociala miljön är av stor betydelse för Fridas utveckling och därför är det viktigt att hon självständigt kan kommunicera med andra boende och ha ett socialt utbyte med jämnåriga i gruppbostaden.

Under tiden Fridas ärende har pågått, sedan sommaren 2014, har hon med en månad i taget fått rätt till förlängt boende i Finspång.

Nu är tidsfristen satt till sista mars, medan socialförvaltningen tar ställning till hur den ska gå vidare.

Det här är psykisk tortyr vill jag hävda. För Frida och hennes familj innebär det oerhörd oro och lidande, säger Sven-Arne Staflund.

Socialchef Agneta Nordström säger så här:

– Jag kommenterar inte enskilda domar. Men när vi får en dom behöver vi några dagar för att ta ställning till den. Vi följer alltid vad domstolarna säger i domar vi inte tycker vi behöver gå vidare med. Här vet jag ännu inte om vi ska gå vidare till högre instans.