Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Röhl ny ledare för Folkteatern

Annons

Från: Teater Tribunalen i Stockholm. Till: Folkteatern i Göteborg.

I vår fasar Frida Röhl över från ett jobb som konstnärlig ledare till ett annat.

Hon ser teater som ett viktigt alternativ till media.

Jag är jätteomtumlad och glad över uppdraget. Jag har precis träffat personalen, vilket var väldigt roligt och rörande. Jag är peppad, säger hon när VD Anna Rosengren just gett beskedet i Folkteaterns lokaler.

1 mars efterträder Frida Röhl nuvarande konstnärliga ledaren Ulrika Josephsson. I tio år har hon haft samma post på Teater Tribunalen och samtidigt frilansat som skådespelare och regissör på bland annat stadsteatrarna i Göteborg, Malmö och Uppsala.

Söker samtida berättelser

Uppdraget är fyra år långt. Under våren startas ett utvecklingsarbete på Folkteatern som Frida Röhl kommer att vara en stor del i.

Hur kan man hitta berättelser som knyter an till det som pågår i dag? Det utesluter inte en klassiker, absolut inte. Men jag tycker det är intressant att leta efter nya samtida berättelser.

Senast regisserade hon "Författarna" på Unga Klara. Ett arbete med mycket diskussion kring vem som berättar och hur. I en tid när utsagor snabbt sprids i sociala medier, kanske utan att ifrågasättas, vill hon betona teaterns uppgift att utmana stereotyper.

Teaterrummet har en enorm potential att vara ett alternativt rum till media där man kan titta på en berättelse, ett dilemma eller ett fenomen med helt andra glasögon. Den kraften vill jag in i.

TT: Vad är Folkteatern om fem år?

En vital, kreativ och möjlig plats. En levande teater som både vågar vara allvarlig och rolig, säger Frida Röhl.

Mer läsning

Annons