Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida, 17, fick köpa folköl på tio ställen

ÖRNSKÖLDSVIK. Butikernas ålderskontroller vid alkoholförsäljning fungerar dåligt. I 10 av 15 butiker fick ÖA:s 17-åriga ungreporter köpa två folköl utan att visa legitimation.

Det gick mycket lättare än jag trodde, sorgligt nog, säger Frida Källström efter 15 butiksbesök.
Över stora delar av landet är det inga större problem att köpa folköl utan legitimation. Enligt siffror från en undersökning utförd av Ungdomens nykterhetsförbund var det möjligt att köpa folköl på 190 försäljningsställen av 359.
ÖA har gjort den här testen ett antal gånger. Vid ett av tillfällena gick det att köpa folköl på 15 av 15 ställen. Vid ett senare tillfälle blev resultatet ett ja på 14 inköpsställen av 15.
Men det har inte blivit några större förbättringar.
I senaste testet nekade fem av femton butiker och bensinstationer att sälja två burkar folköl till den 17-åriga ungreportern Frida Källström som saknade legitimation.
Många kanske tror att tjejer inte ljuger om sin ålder. Det är möjligt att det hade varit svårare om jag vore kille, funderar Frida Källström.

KASSAN PÅMINDE
På ett av försäljningsställena påminde kassaskärmen automatiskt när ölen fördes förbi kassan om att legitimation, eller personlig identifikation var nödvändig för att kunna fortsätta köpet.
Men jag kom ändå ut med mina två ölburkar, säger Frida Källström.
Någon legitimation kunde ungreportern inte visa, men sade att hon var 18 år, och att legitimationen låg hemma. Det räckte.
På Hemköp höll kassören på att få inskolning, vilket gjorde att det var två personer i samma kassa. Den gången kom frågan om legitimation blixtsnabbt från båda, och det blev ett blankt nej för den unga ölköperskan.
Hemköp får för övrigt en extra guldstjärna i kanten, eftersom det vid ett tidigare testtillfälle var den enda butiken som nekat köp utan legitimation.
Både ÖA:s och UNF:s undersökning visar att det är relativt lätt för en underårig att köpa folköl (3,5 volymprocent alkohol), trots förbud och skyltar om åldersgränser och legitimationskontroll.
Vi gör inte det här för att jävlas med butikerna, utan för att vi är skyldiga ungdomar det. En skyldighet som alla butiker borde känna, säger UNF:s förbundsordförande Morgan Öberg i en kommentar till testreultaten.

BERUSAR SIG PÅ FOLKÖL
Örnsköldsvik skiljer sig inte från något annat ställe, och tyvärr är det väldigt vanligt bland ungdomar på många ställen att köpa folköl för att berusa sig på, säger Öberg vidare.
En burk folköl motsvarar fyra centiliter 40-procentig sprit. Ett sexpack folköl motsvarar lika mycket alkohol som en flaska vin, uppger http://www.unf.se.
Många 17-åriga killar dricker folköl på helgerna eftersom det är lätt att få tag på, säger 17-åriga Frida Källström som i går kontrollerade om det gick att köpa öl utan legitimation i Örnsköldsvik.

ÅSA OLOFSSON