Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friades för att ha kört 50 km/h för fort – döms nu i hovrätten

En Härnösandsbo i 50-årsåldern friades av tingsrätten från anklagelserna om att ha kört nästan 50 km/h för fort. Men hovrätten gör en annan bedömning, och mannen döms nu till 4000 kronor i fortkörningsböter.

Mannen, som bor i Härnösands kommun, körde lastbil på riksväg 87 i Östersunds kommun början av juli 2015, när polisman på motorcykel mötte lastbilen och reagerade på att den körde fort. Enligt mätningar som polismannen utförde körde chauffören 149 km/h på en 100-väg. Mannen förnekade brott och hävdade att mätningarna som polisen utfört inte stämde. Han hävdade att han kört 80 km/h och sen ökat hastigheten i samband med en omkörning.

Läs också: Han åkte dit för osannolik fortkörning: 164 km/h i uppförsbacke – med timmerbil

Även tingsrätten var tveksam till om ifall mätningarna var korrekta eftersom polismannen använt sig av en reflexpinne som referenspunkt. "Det går inte att bortse från att en reflexpinne inte är ett särskilt pålitligt märke som utgångspunkt för en sådan här mätning eftersom det ju finns många reflexpinnar utmed vägen", skriver rätten i sin dom. Dessutom hade polismannen inte hörts i utredningen, vilket gjorde att han inte kunde kommentera den misstänktes uppgifter. Tingsrätten ogillade åtalet, eftersom den bedömde att det inte gick att bevisa att mannen kört för fort.

Men hovrätten river nu upp tingsrättens dom. På åklagarens begäran hördes den polisman som utförde mätningarna vid rättegången i hovrätten. Hovrätten skriver i domen att rätten inte har anledning att ifrågasätta polismannens uppgifter om att mätnigen gjordes på ett korrekt sätt och att varken reflexpinnen eller lastbilen kan ha förväxlats, och att åtalet därmed är styrkt. Mannen döms till 4000 kronor i böter för hastighetsöverträdelse.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.