Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fremskrittspartiet i norsk regering

Annons

I en historisk regeringsbildning i Norge går Høyre och dess partiledare Erna Solberg samman med högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP).

Det blir första gången som missnöjespartiet FRP tar plats i en regering.

På en presskonferens i stortinget i Oslo meddelade den blivande statsministern Solberg på måndagskvällen att konservativa Høyre och Fremskrittspartiet ska börja förhandla om en kommande regeringsbildning. Därmed lyckas Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen få plats i regeringen.

De två mittenpartierna, liberala Venstre (V) och Kristelig folkeparti (KRF) sluter upp i ett samarbetsavtal, meddelade partiledarna på en presskonferens i stortinget i Oslo.

Sonderingarna har fört oss närmare varandra, och gett ömsesidig respekt, sade Erna Solberg, och sade att samtalen förts med "gott humör".

En uppenbart nöjd Siv Jensen medger ändå att hon känner besvikelse över att ha tvingats backa i frågan om att få oljeborra i Lofoten:

Vi har gett för att få. Det smärtar oss, det ska vi inte sticka under stol med.

Enligt Jensen ska även åtstramning av asylpolitiken tas upp av regeringen.

Statsvetarprofessorn Marie Demker var i Norge i veckan och följde regeringsförhandlingarna. Hon tror att pengar blir den stora stötestenen för Høyre och Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet har ett stort antal reformförslag som kostar mycket pengar. Men man vill för död och pina inte ha bompengar (vägskatt) utan i stället använda oljefonden för att finansiera sina förslag, säger Marie Demker till TT. Att faktiskt ta in de intäkter man tänker spendera tror jag kommer att bli komplicerat att komma överens om, säger hon.

I en kommentar från svenska Socialdemokraterna sade partisekreteraren Carin Jämtin att det nya politiska läget i Norge är "osäkert och skakigt".

Det kommer vara ständiga förhandlingar, det är det enda jag kan läsa ut av det här, sade Jämtin.

Mer läsning

Annons