Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredstrevare Syrien-Libanon

Nästan fem år efter mordet på den libanesiske toppolitikern Rafiq al-Hariri kom hans son, nuvarande premiärministern Saad al-Hariri, till den misstänkte mördaren Syrien för att försöka normalisera ländernas förhållande.

Under två dagar ska al-Hariri ha överläggningar med de syriska ledarna, som misstänks för att ha legat bakom mordet på hans far i februari 2005.

Han togs emot av president Bashar al-Assad vid presidentpalatset i Damaskus, efter att ha flugit till Syrien i sitt privata jetplan.

Såväl libanesiska som syriska politiska källor sade före mötet att de båda ledarna förmodligen enas om att öppna ett nytt kapitel i sina personliga relationer och att stärka samarbetet mellan länderna för att garantera Libanons stabilitet.

När allt kommer omkring är Syrien vår närmaste granne. Med Guds hjälp leder det här besöket till stabilitet och säkerhet för Libanon, sade premiärministerns faster Bahia al-Hariri som är ledamot av det libanesiska parlamentet.

Detta är första gången al-Hariri besöker Damaskus sedan hans far och 22 andra personer dödades av en enorm sprängladdning i Beirut för nästan fem år sedan.

Saad al-Hariri tillträdde som premiärminister i Libanon i november efter många månaders svåra regeringsförhandlingar mellan hans egen västvänliga, Syrienfientliga allians "14 mars" och partier som står den syriska ledningen nära.