Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsstyrkor öppnade eld i Bangui

Annons

Fredsstyrkor har skjutit ihjäl minst en demonstrant och sårat 40 i Bangui. Händelsen i Centralafrikanska republikens (CAR) huvudstad på måndagen lär sätta än snabbare snurr på våldsspiralen.

Tusentals hade på måndagen samlats utanför huvudstaden Banguis flygplats. De företrädesvis kristna demonstranterna protesterar mot landets muslimske president Michel Djotodia. Han kom till makten efter en kupp i våras. Kuppen ledde till utbrett våld mellan kristna och muslimer.

Fredsstyrkor från Tchad närmade sig demonstranterna i två fordon och möttes av stenkastning, varpå de öppnade eld och minst en peson dödades.

Centralafrikanska republiken (CAR), med kring 4,5 miljoner invånare, har sedan självständigheten från Frankrike 1960 haft flera kupper och militära revolter.

Oron i landet har förvärrats under hösten. Enligt FN har över 600 människor dödats i samband med den senaste tidens tilltagande våld mellan muslimer och kristna och Amnesty uppger att omkring 1 000 människor har mist livet i våldet sedan den 5 december. (TT)

Europeiska Unionen beslutade i dag att stoppa all export av vapen till Centralafrikanska republiken, rapporterar Reuters. EU förbjuder också medlemsstaterna att skicka militär personal, inklusive legoknektar.

Förbudet gäller inte stöd till de franska styrkorna i landet eller till de soldater som tjänstgör i den internationella fredsbevarande styrkan MISCA.

Mer läsning

Annons