Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredspristagaren klar

Annons

Det enda som kan sägas om årets fredspristagare är att personen eller organisationen i fråga redan är utsedd - och att det till skillnad mot exempelvis 1972, då ingen pristagare utsågs, faktiskt blir en pristagare.

Det beskedet lämnade den norska Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad i helgen sedan kommittén hållit sitt sista möte.

Det finns hela 256 kandidater att välja på. Det är nytt rekord; i fjol, när EU fick priset, var de bara 231.

Svenska Utrikespolitiska institutets direktör Anna Jardfelt ser två "parallella spår" som Nobelkommittén möjligen kan ha följt.

I många år har vi kunnat se hur antalet konflikter och antalet människor som dödas i konflikter minskar. I år upplever vi något av ett trendbrott; både antalet konflikter och antalet döda ökar.

Det kan enligt Jardfelt innebära att kommittén kanske återvänt till en mera traditionell syn på fred och konfliktlösning för att hitta en passande pristagare.

Den andra trenden som kommittén möjligen följer är enligt Jardfelt att det är dags att välja någon som inte är man och i övre medelåldern, som fallet var med president Barack Obama och som i fjol EU, alltså en grupp företrädesvis äldre statsmän.

I år kanske det passar bättre med någon från gräsrotsnivån, kanske någon yngre och någon som framstår som en individ och inte som en organisation, säger Jardfelt och nämner storfavoriten Yousafzai.

Det har talats mest om 16-åriga pakistanska skolflickan Malala Yousafzai, som kämpat för att flickor ska gå i skolan. Norska fredsforskningsinstitutet PRIO har henne i topp liksom vadslagningsbyråerna.

Läkaren Denis Mukwege, president Vladimir Putin och Bradley Manning nämns också liksom företeelser såsom olika fredsprocesser i världen.

De flesta är överens om att priset kommer att gå till en individ i år eftersom fjolårets pristagare var EU.

På många håll förekommer en debatt om den börda det skulle vara för den ständigt mordhotade Malala Yousafzai att få priset. Senast i helgen förklarade en taliban-talesman att det borde vara varje talibans "stolthet" att döda henne.

Det har dock inte hindrat vadslagningsbolagen.

Dessa är ganska samstämmiga om Mukwege och Yousafzai som lågoddsare. Den ryske presidenten Vladimir Putin ligger i stället på 1/100 hos irländska Paddy Power och saknas helt hos Betsafe - Carl Bildt anses ha större chanser än Putin att få fredspriset.

Bedömare som NTB talat med framhåller läkaren Mukwege som i många år vårdat kvinnor som utsatts för blodiga våldtäkter i de många konflikterna. Spekulationerna kring honom har ökat sedan Lundestad sagt att de brutala konflikterna i Kongo fått alltför litet uppmärksamhet.

Chefen för det norska fredsforskningsinstitutet Prio, fredsforskaren Kristian Berg Harpviken, har i flera år gjort en personlig topplista bland de troliga favoriterna: Yousafzai leder följd av de ryska MR-aktivisterna Ljudmila Aleksejeva, Svetlana Gannusjkina och Lilija Sjibanova. Även Berg Harpviken har med Mukwege på sin lista.

På fredag offentliggörs pristagaren och i december överlämnas priset som traditionen bjuder i Oslo rådhus.

Mer läsning

Annons