Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredskämpe inbjuden till seminarium i Ö-vik: "Hur neutralt är Sverige egentligen?"

Hur neutralt är Sverige egentligen? Det var rubriken på S-kvinnors seminarium som hölls på Kom-In-lokalen i Örnsköldsvik med den välkände fredskämpen Agneta Norberg från Stockholm som varmt välkomnades av Monica Sundin. Detta i samarbete med Gullängets S-kvinnor och där ABF och FN-föreningen var medarrangörer.

Agneta Norberg, ordförande i Sveriges Fredsråd och en av grundarna av Kvinnor för Fred i slutet av 1970-talet, kommer från Åskilje i Västerbotten, en by som ligger intill mäktiga Umeälven efter Blå Vägen mellan Lycksele och Storuman. 2018 tilldelades Agneta Norberg Folkets Fredspris av Fredsrörelsen på Orust för sitt arbete mot militarism och för nedrustning.

Agneta är idag en global välkänd fredsaktivist som deltagit i rader av olika fredsaktioner runt om i världen och även blivit arresterad i USA, Sydkorea och Turkiet vid olika tillfällen.

Agneta besökte Ö-vik redan 1985 och höll ett uppskattat föredrag om ”den okontrollerade upprustningen i Nordatlanten”. Med dagens kärnvapenutveckling pågår en medveten inringning av Ryssland, inte minst sedan Estland, Lettland och Litauen blivit Nato-medlemmar och sedan en ny marinbas installerats av USA vid ön Jeju i Sydkorea, menade Agneta.

I dag kan inget krig vinnas utan satelliter i rymden med nedladdningsstationer eller radaranläggningar på marken. Sådana finns nu runt om i världen även i Sverige och Norge har en utveckling skett av dessa rymdstyrda vapen utan större uppmärksamhet i våra media. Tystnad råder.

Esrange i Norrbotten är en sådan anläggning och förarlösa plan, så kallade drönare, tränas fortgående vid området. Esrange är ingalunda ett civilt projekt idag utan representerar ett omfattande satellitprogram i vilket både Sverige och Sydkorea är viktiga partners för till exempel NASA i USA.

Dessa drönare tränas och utprovas vid Vidsel robotbas som är det största militära träningsområdet i hela Europa. Alla drönare styrs via satellitteknologi och drönarbaser finns runt om i världen idag.

Bruket av drönare har utsatts för mycket hård kritik internationellt då de har använts, inte minst, i olika attacker mot mål i Afghanistan och Pakistan. Vidare var kriget i Kosovo och Serbien Nato:s första satellitkrig och sedan kom Libyen, berättade Agneta vidare. För övrigt har i dag USA militärbaser utanför sina gränser runt om i världen, vilket åhörarna även kunde beskåda på en världskarta. Den liksom olika publikationer som hon hade med sig i bagaget, hann Agneta presentera innan hon avtackades för sitt mycket engagerande framträdande.

Stellan Bäcklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel