Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

I den annars sömniga byn Gryttjen halvvägs mot Hassela är det full fart sedan Fredrik Hallstensson och Elin Malmsten flyttade in.
Gården behövde en total renovering.
– Vi har rivit ut nästan allt, rum för rum, säger Fredrik.

TV: Hälsa på i gården Pinkebo där Fredrik Hallstensson och Elin Malmsten totalrenoverar och njuter av livet.

På den nybyggda altanen står en härlig badtunna, i den sätter sig paret sent om kvällarna och vilar sina ömma muskler efter långa renoveringspass

– Tystanden är fantastisk här och de otroligt stjärnklara nätterna njuter vi av. Jag har aldrig sett så mång stjärnfall och satelliter någonsin, säger Elin och Fredrik håller med.

Allt började för lite mer än två år sedan då de träffades på stan för att äta lunch tillsammans.

– Då drar Fredrik fram ett prospekt på en fallfärdig gård och säger, titta vad jag har köpt, berättar Elin med inlevelse.

– Sen frågade jag ju om du ville följa med och titta, säger Fredrik och skrattar.

– Ja, det var snällt, säger Elin och skrattar.

De åkte till ”Pinkebogården” och Elin höll på att dö när hon steg in i huset. Det var inte lika lätt för henne att visualisera, det Fredrik såg och stället stank av kattpink.

– Men själva byn älskade jag redan sedan tidigare, säger hon hemlighetsfullt.

Fredrik hade inte den blekaste aning om att hon som liten besökt sin släkt här om somrarna när han slog till och köpte stället. Nu känner de båda att de hittat hem i sin gemensamma gård.

– Jag är uppvuxen i Sollefteå och min mormor hade 18 syskon. Flera av dem köpte stugor här och några flyttade sedan hit.

– Ja, och min bror bor i nästa by, säger Fredrik och pekar mot skogen och min syster och morbror har även de stugor här i närheten.

I samma stund vi öppnar ytterdörren känner man husets lugn. Det gamla ruffa möter det nya på ett inspirerande sätt. Trätunnan med årtalet 1778 inristat i locket, står mitt på golvet och buketten hälsar välkommen.

Under trappen har Fredrik byggt sittbänkar längs väggen. Här sitter Katten kaktus och tittar nyfiket på oss.

Supersociala Margareta är familjens vovve, hon måste lukta, slicka lite och bli kliad innan hon lugnar ner sig.

– Vi öppnade upp mellan köket och hallen för att få in mer ljus, säger Elin och visar hur smart de tänkt när de planerade den nu öppna planlösningen på nedervåningen.

"Lite snett är också rakt" är devisen för Fredrik eftersom det inte finns en rät linje i den gamla gården. Han slängde ut vattenpasset och går på ren känsla när han snickrar.

Husets tidigare ägare lät kattor göra sina behov i huset, och därav kom jobbnamnet "Pinkebo".

– Till slut gillade vi namnet och nu får gården heta så. Men lukten försvann när vi rev ut precis allt, golv, innerväggar och tak. Eller känner ni någon lukt? frågar Elin.

Det gör vi inte.

När köket började bli klart tyckte Elin att det saknades förvaring. Hon funderade lite, ställde sig bredvid köksfönstret och sa:

– Här skulle vi haft ett skafferi.

Två dagar senare, hade Fredrik hittat och köpt en gammal spegeldörr på blocket. Reglat upp och finlirat med pärlspont. När Elin kom hem efter jobbet fanns där ett skafferi.

– Ett skafferi borde alla ha, säger de båda och öppnar upp och visar hur mycket som får plats.

Är det inte lätt att det blir för mycket, när allt måste renoveras?

– Nej absolut inte, man somnar med planerna och vaknar med dem. Tar man det bara lugnt, så hinner man. Vi har ingen deadline men vissa basfunktioner är ju skönt om det blir fixat. Annars är det bara ett slags kreativt skapande, säger Fredrik som hämtar sin energi från att vara igång i byggprojekt av olika slag.

– Vi är inga perfektionister, det skulle inte gå när man bor så här, säger Elin och menar att de under ett års tid levt mitt i alla renoveringsprojekt.

Precis i början var de i valet och kvalet att riva eller renovera huset. När de hittade de vackra flera hundra år gamla timmerväggarna och pärlsponten under många lager av "modernare" ytor, var valet enkelt.

– Det finns en själ i det här huset och den vill vi vårda, säger Elin.

Gårdens alla uthus har varit som en stor skattkista. De hittade en snickarbänk i rätt mått och såg möjligheterna:

– Nu ska vi "Ernsta", sa de och drog in bänken i köket.

– Vi kokade den näst intill i linolja, den var riktigt törstig, berättar Elin.

– Och satte på hjul så att man lätt kan rulla undan den. Men från första stund har den aldrig varit i vägen, säger Fredrik och visar de smarta hyllplanen som rymmer alla kastruller, grytor och stekpannor.

Nu kan de inte vara utan den, den går helt i linje i deras inredningsstil. Elin gillar tanken att allt inte behöver vara nytt och trivs i att återanvända saker till hemmet.

Fredrik håller med, men visar att det både finns diskmaskin, televisionsmaskiner och en rejäl gasolspis i köket.

– Det finns ingen anledning att leva spartanskt bara för att vi bor i en gammal bondgård.

I Elins dröm om att bo på landet såg hon höns och egna ägg till frukost. Så fort våren kom lärde hon sig allt om hönor och köpte in ett gäng.

Nu kacklar det för fullt i hönsgården. När vi öppnar kommer nyfikna fjäderfän i olika former och färger fram och hackar på våra skor. Elin lyfter upp en av hennes "showgirls", en gråspräcklig halvnaken späd höna.

– Får jag presentera Ann-Louise Hansson, säger Elin. Det är Fredrik som döper alla våra höns och tuppar, de flesta stämmer in med hönornas personlighet.

Ann-Louise värper små gulliga ägg och likheten tillschlagerstjärnan är slående med lite fantasi.

Byn Gryttjen har berikats med två eldsjälar. Fredrik och Elin är på god väg att få Pinkebogården att leva upp och skina som den aldrig gjort tidigare.

Fotnot: På Instagramkontot @pinkebogarden dokumenteras gårdens förändring.

FLER "HEMMA HOS":

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Cecilia är åttonde generationen på "Bullerbygården" – har förvandlat en gammal maskinhall till inredningsbutik

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

FÖR PLUS-KUNDER:

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Varsitt rum på sju kvadrat – tvillingarna Meja och Gustav vill ha det lika men ändå olika

BILDEXTRA: