Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Lindström slår ur underläge i VM: "Det har varit lite struligt"

Fredrik Lindström är svenskt skidskyttes enda stjärna.
Men under de senaste säsongerna har stjärnglansen falnat.
Inför VM i Oslo har Lindström 61 raka tävlingar utan att ha stått på pallen.

Fredrik Lindström tog medalj både i VM 2012 och 2013. I OS i Sotji 2014 stod han för den bästa individuella svenska insatsen när han blev sexa i masstarten.

Någon månad senare lade Björn Ferry och Carl Johan Bergman skidor och gevär på hyllan, och lämnade Lindström kvar som den enda svenska åkaren av världsklass.

Nu, två år senare, går det att konstatera att ensam inte blev stark.

Läs också: Stenersen om att ses som förrädare vid skidskytte-VM: "Många förstår varför jag valde den väg jag gjorde"

En titt i resultatlistorna tyder på att Fredrik Lindströms utveckling har stannat av, till och med gått bakåt. Förra vintern var den första sedan genombrottet som han inte lyckades ta sig upp på prispallen. Den här vintern har Lindström inte ens varit bland de tio främsta i något lopp.

Statistiken visar visserligen att 26-åringen från Bredbyn har blivit en mer pricksäker skytt de senaste åren, men farten i skidspåren har inte varit tillräckligt hög för att kunna utmana de allra bästa.

Björn Ferry, numera expert på SVT, konstaterar att Lindströms sparringsituation på träning är annorlunda nu jämfört med tidigare.

– Upplägget nu är bra för det svenska laget som helhet, men jag vet inte om det är det bästa för Fredrik, säger Ferry.

Och visst kan Lindström själv också erkänna att han ibland saknar de två veteranerna i landslaget.

– Ja, på sätt och vis. Björn och Carl Johan höll hög nivå året om. Det är klart att det är stimulerande att vara i sådana miljöer, då man tvingas göra lite extra för att hänga med. Det kan jag sakna, säger han.

Läs också: Elisabeth Högberg avbryter säsongen: "Jag ska använda den här kroppen nästa säsong också"

Samtidigt finns det en del annat som inte har gått Fredrik Lindströms väg på sistone. Efter världscuptävlingarna i Ruhpolding i januari blev han sjuk, tvingades stå över ett par tävlingar innan han för ett par veckor sedan gjorde comeback i amerikanska Presque Isle – bara för att omedelbart bli sjuk igen. En antibiotikakur senare är Lindström nu redo för VM som inleds i Holmenkollen på torsdag.

– Det har varit lite struligt. Jag har inte alls haft någon optimal förberedelse, säsongen har inte alls sett ut som jag har hoppats. Det finns ljusglimtar, men så fort jag har känt att jag varit på gång så har det oftast kommit ett bakslag i form av en förkylning, säger han.

På måndagen gick resan till Oslo för den svenska VM-truppen. I det mentala bagaget har Fredrik Lindström packat ned minnen från tidigare lyckade mästerskap.

– Det tänker jag på lite extra i den här perioden. Det är lätt att man börjar grubbla alltför mycket när VM närmar sig. Men jag har haft VM som mål i en längre period, och att veta att jag brukar höja mig när det verkligen gäller är något att ha med sig.

Läs också: Wolfgang Pichler ser stafetterna som Sveriges bästa chanser i VM: "Vi kanske överraskar igen"

Lindström försöker trots sjukdomarna och de uteblivna resultaten tänka positivt – vilket inte alltid är så lätt.

– Jag var nog bättre på det förut, jag kan tycka att jag har varit lite för resultatfixerad på slutet. Det är också något jag tänker på inför VM, att gå tillbaka till den jag var när jag blommade ut och var så himla positiv, säger han.

– Det är lätt att överanalysera den där enda bommen eller det lite sämre slutvarvet, och så tar man med sig det i stället för de där 90 procenten av loppet som man gjorde bra. Man måste lära sig att det perfekta skidskytteloppet gör man bara någon gång på en karriär. (TT)