Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fransk punktskatt på bankbonusar

Annons

Frankrike inför en skatt på 50 procent på bankbonusar som överstiger 27 500 euro (cirka 290 000 kronor), enligt Frankrikes finansminister Christine Lagarde.

Beskedet kommer efter ett regeringsmöte.

Förslaget följer på det att franska tjänstemän aviserat planerna i förra veckan. Det ska enligt Lagarde läggas fram inför det franska parlamentet i januari och gälla utbetalningar under 2010.

Tidigare i december presenterade Storbritanniens finansminister Alistair Darling samma typ av punktskatt mot bankbonusar. I Storbritannien blir det 50 procent i skatt på bankbonusar över 25 000 pund (cirka 290 000 kronor).

Redan i höstas förde Frankrikes president Nicolas Sarkozy tanken på att införa extra skatt på bankbonusar, men efterfrågade då att samtliga G20-länder var med på initiativet.

Tysklands Angela Merkel har hittills sagt sig stödja tanken på en straffskatt på bonusar, men än så länge avstått från att lägga fram något förslag med hänvisning till att tyska skatteregler är komplicerade.

Schweiz regering skrotade så sent som i måndags ett liknande förslag.

Många i finansbranschen är kritiska till det brittisk-franska initiativet.

Banker och hedgefonder kan helt enkelt öka den fasta delen av lönen eller betala ut bonusarna från offshore-bolag. Det verkar inte särskilt ekonomiskt vettigt då det inte kommer dra in några större belopp till staten, säger kritikern Pierre-Antoine Dusoulier på Saxo Banque France om Lagardes förslag.