Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fransk ambassadör i konstens Härnösand

– Den unge Matisse söker sin personlighet men bakgrunden för honom är ljuset och färgerna. Tavlan är från artonhundratalet, men han är en av de stora målarna i sin epok.

Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix hade mycket beröm till tavlan av Matisse när han på tisdagen besökte Härnösand. Tavlan är värd 20 miljoner kronor enligt Antikrundan.

Tavlan är också ett viktigt skäl till att Alliance Francais Ångermanland äntligen fick en fransk ambassadör att komma till Ångermanland.

– Vi har försökt några gånger att få en fransk ambassadör att komma till Ångermanland, en gång var det riktigt nära, men det är först som det har blivit verklighet - och det är så roligt, säger Hervor Sjödin som startade Alliance Francais Ångermanland och var dess första ordförande.

Landshövding Bo Källstrand konstaterade också att ambassadörer från USA, England och Tyskland besökt landskapet, men ingen ambassadör för Frankrike. Han betecknar det också som ganska viktigt för länet att besöket blev av. Frankrike är ett betydande exportland för länets industri.

Det kommer nog fler fransktalande besökare till Härnösand i sommar. Matisse-tavlan blir en magnet till Härnösand och Härnösands konsthall, som dessutom inrymmer turistinformationen, har rustat för stor publik.

– Nu har vi en möjlighet att lyfta konsten i regionen och i Härnösand. Ja, i det "norra rummet". Kulturhuvudstaden Umeå hade tavlan och utställningen på sin hemsida och då sprids det över Europa, säger kulturchefen i Härnösand, Göran Sjögren.

Alliance Francais grundades i Paris 1883 med främsta syftet att stödja intresset för den franska kulturen och det franska språket i icke-fransktalande länder. I Sverige finns 17 föreningar. Två av dessa finns i Norrland. "Alliance Francais d´Ångermanland" och "Alliance Francais d´Östersund".

– Vi får mycket stöd till vårt arbete men visst är det extra roligt att den franske ambassadören är här, säger ordföranden Catharina Rosén.

Jean-Pierre Lacroix är en lättsam och tillgänglig fransk ambassadör, till och med på svenska. Han var till och med sommarpratare i svensk radio förra sommaren.

– Härnösand är en mycket fin och vacker stad, jag har fått se så mycket intressanta saker vid det här besöket, konstaterade han om dagen i Härnösand.

Nu fick han se sommarutställningen på Härnösands konsthall med delar av Qvist-samlingen, inte minst Matisse målning "Nature mort avec table et des bouteilles" ("Stilleben med bord och flaskor").

Han fick också se delar av den stora samlingen av Bengt Lindström som finns på Murberget. Bengt Lindström, konstnären från Härnösand, var och är mycket stor i Frankrike. En målning av Bengt Lindström var också dragplåster för några veckor sedan på den stora utställningen "Härnösand Paris" i en stor konsthall i centrala Paris.

Ambassadör Lacroix fick också se Härnösands internationellt ansedda dansensemble Norrdans och träffa ett antal representanter för företag i Härnösand. Bland annat Hernö Gin, som vann första pris i en stor internationell gintävling i England.