Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frankrike kan få kvoterade styrelser

Frankrikes regeringsparti UMP vill att kvinnor ska ha minst hälften av alla styrelseplatser i landets företag inom fem år.

En proposition om kvoterade företagsstyrelser lades fram i parlamentet på onsdagen. Debatten inleds i januari, och om båda kamrarna antar lagen väntar en mindre revolution inom det starkt mansdominerade franska näringslivet.

Vi vill sätta in en elchock, sade UMP:s gruppledare Jean-François Copé.

Enligt förslaget måste alla börsnoterade företag reservera minst 20 procent av styrelseplatserna för kvinnor inom 18 månader efter det att lagen trätt i kraft. Andelen ska stiga till 40 procent inom fyra år och till 50 procent inom fem år.

Lagen ska gälla även för statliga och icke-noterade företag.

Det är oklart hur mycket motstånd lagförslaget kan tänkas möta i parlamentet. Tidigare försök att skapa jämställdhet i det franska samhället har gått dåligt. Trots att en lag om könsbalans i parlamentet antogs 2000 fick kvinnor inte ens en femtedel av platserna i nationalförsamlingen i valet 2007.

Världens mest jämställda parlament finns i Rwanda, där 56 procent av ledamöterna är kvinnor.