Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frankrike kan få kvoterade styrelser

Annons

Frankrikes regeringsparti UMP vill att kvinnor ska ha minst hälften av alla styrelseplatser i landets företag inom fem år.

En proposition om kvoterade företagsstyrelser lades fram i parlamentet på onsdagen. Debatten inleds i januari, och om båda kamrarna antar lagen väntar en mindre revolution inom det starkt mansdominerade franska näringslivet.

Vi vill sätta in en elchock, sade UMP:s gruppledare Jean-François Copé.

Enligt förslaget måste alla börsnoterade företag reservera minst 20 procent av styrelseplatserna för kvinnor inom 18 månader efter det att lagen trätt i kraft. Andelen ska stiga till 40 procent inom fyra år och till 50 procent inom fem år.

Lagen ska gälla även för statliga och icke-noterade företag.

Det är oklart hur mycket motstånd lagförslaget kan tänkas möta i parlamentet. Tidigare försök att skapa jämställdhet i det franska samhället har gått dåligt. Trots att en lag om könsbalans i parlamentet antogs 2000 fick kvinnor inte ens en femtedel av platserna i nationalförsamlingen i valet 2007.

Världens mest jämställda parlament finns i Rwanda, där 56 procent av ledamöterna är kvinnor.