Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från tv-succé till franska revolutionen

Annons

Tv-succén "30 grader i februari" gjorde Kjell Wilhelmsen till Glenn med hela svenska folket. Nu är det dags för en huvudroll i "Affären Danton" på Göteborgs stadsteater.

Rollen som Georges Danton är så långt ifrån Glenn man kan komma, säger han.

Det har gått mer än ett halvår sedan SVT sände den populära tv-serien "30 grader i februari". Men för skådespelaren Kjell Wilhelmsen är rollen som den kärlekstörstande Glenn, som reser till Thailand för att hitta någon att bilda familj med, fortfarande en del av vardagen.

Jag trodde att det skulle ha klingat av vid det här laget. Men folk kommer fram och pratar om Glenn hela tiden. Thailändare kommer fram på spårvagnen och vill ta kort, säger han.

Genombrott efter 23 år

Kjell Wilhelmsen gillar uppmärksamheten och tycker att det är kul med kändisskapet. Men tror inte att det påverkar honom i grund och botten. Han blir förstås erbjuden lite fler och större roller än tidigare och han har "tackat nej till många lekprogram".

Men allt som händer i karriären ser han som en bonus. Familjelivet och de två döttrarna kommer först. Han är inte lika hungrig på framgång som många yngre kollegor.

Jag har jobbat så länge, på teatrar, med film och med tv. Det tog mig 23 år att komma till det publika genombrottet och då blir det annorlunda, säger han.

Det var på en teaterkurs han lärde känna Mattias Andersson, i dag konstnärlig ledare på Backa teater och även Kjell Wilhelmsens chef, eftersom han numer ingår i Backas fasta ensemble.

De har jobbat mycket ihop under åren som gått.

Jag tror att Mattias blev lite sur när jag valde "Affären Danton" på Göteborgs stadsteater framför höstens stora föreställning på Backa, säger Kjell Wilhelmsen.

"Fart, fläkt och lite humor"

"Affären Danton", som får premiär 14 december, är ett tempofyllt drama om maktkampen mellan två av den franska revolutionens frontfigurer, Danton och Robespierre. Året är 1794 och skräckväldet ett faktum.

Det är fart, fläkt och även lite humor. Pjäsen har en ständig nerv. Den handlar om vad makt kan göra med människor och det gör den aktuell även i dag, säger Kjell Wilhelmsen.

Giljotinen går varm och det är i alla fall ett huvud som rullar på scen.

Ja, Danton blev ju avrättad, det är ingen hemlighet, säger han.

Rollen är bland det svåraste Kjell Wilhelmsen har tagit sig an.

Vi har en spansk regissör, Andrés Lima, som kräver mycket av oss, säger han.

Gärna Glenn igen

Mycket talar för att det så småningom blir ett nytt möte med Glenn. Kanske även en resa tillbaka till Thailand, där han under de tidigare inspelningarna tillbringade nästan ett halvår.

Planerna på en fortsättning "30 grader i februari" är långt framskridna, men inget är officiellt än.

Kjell Wilhelmsen vill bara prata om det i vaga ordalag.

Jag är sugen på det, i så fall. Men jag vill göra lite annat först, så att jag inte bara blir Glenn. Fast det kanske redan är för sent, konstaterar han.

Mer läsning

Annons