Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "The wire" till Mandela-filmen

Annons

Filmen om Nelson Mandela blev extra aktuell efter statsmannens död i december.

På fredag är det svensk premiär för "Mandela - vägen till frihet" med Idris Elba, känd från tv-serien "The wire", i huvudrollen.

När Idris Elba förberedde sig för filmrollen som Nelson Mandela bad han att få tillbringa en natt i fängelset på Robben Island där den politiska fången satt i 18 av sina 27 år bakom lås och bom. Efter lång övertalning gick myndigheterna med på hans begäran.

Ljudet när de låste in mig... Det var verkligen en symbol för att det nu var slut på friheten, säger Idris Elba till TT.

"Jag grät, jag sjöng"

Idris Elba säger att han blev märkbart skakad under sin natt i det fängelse där Mandela tillbringade så många år.

Den natten var inte kul. Fängelset är hemsökt. Jag grät, jag sjöng, jag visste att det inte fanns andra människor där, ändå hörde jag röster gång på gång, säger han och fortsätter: Det var fasansfullt att tänka på vad som hände där, all tortyr, misshandel och laglöshet. Och att sätta sig in i situationen för någon som måste inse att det nu är slut på friheten.

Britten Idris Elba, som fick sitt genombrott som "Stringer" Bell i klassiska tv-serien "The wire", säger att han trodde det var ett skämt när han blev erbjuden rollen som Mandela, speciellt som han visste att Denzel Washington var ute efter den.

Träffade Winnie Mandela

Han ägnade mycket tid åt research - allt från att se film och tv-reportage till att tillbringa lång tid i Sydafrika och bland annat besöka den stam Mandela kom ifrån. Han fick aldrig träffa Mandela som var för svag. Däremot träffade han ex-hustrun Winnie Mandela.

Det var oerhört roligt att träffa henne. Hon sa "du ser ut som min man" och hon kysste mig på munnen. Hon har sett filmen och jag fick ett mail från henne där det stod "ändra inte en ruta".

Vi har tidigare bland annat kunnat se Idris Elba i de båda "Thor"-filmerna, och under året som kommer kan vi se honom mot Sean Penn i "The gunman". Han hoppas också på en biofilmsversion av den hyllade tv-serien "Luther", där Idris Elba spelar en tuff men plågad polis i London.

Manuset skrivs nu. Det vore kul att få avsluta den serien med en biofilm.

Men det är rollen som "Stringer" Bell "The wire" som gjort honom känd över hela världen.

Min flickvän och jag satt på ett café i Rumänien och såg hur ett gäng några bord bort tittade på oss. De såg riktigt skumma ut, och när en av den reste sig och gick mot oss greppade jag en tomflaska för att ha något att försvara oss med. Men allt han ville var att ta en bild med mig. En sån idiot jag var...

Mer läsning

Annons