Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Sydamerika till Snögubbeland

För drygt ett år sen kom Johanna Drejare hem från en årslång vistelse som utbytesstudent i Uruguay. Nu är Uruguay på besök hos familjen Drejare.

- Det är väldigt annorlunda här, men vi känner oss redan hemma, säger Sandra Racioppi Rüsch.

Det är Johanna Drejares värdfamilj från staden Mercedes i Uruguay som kommit till Sverige för att hälsa på. Efter en månads bilsemester i Europa åkte de upp till Härnösand för att träffa Johanna och hennes familj.

- Det är första gången barnen har sett snö, i Uruguay kan det vara kallt, men det finns ingen snö och inga berg, säger Sandra Racioppi Rüsch.

Men det är inte bara barnen som är fascinerade av vädret häruppe i norr.

- Det är otroligt att man kan köra bil på is och snö utan att det händer olyckor, jag skulle aldrig våga köra bil här, säger Antonio Racioppi Rüsch förskräckt.

Det är första besöket i Sverige för Sandra, Antonio och barnen Gabriela, 15, Maria Emilia, 9 och Juan, 6. Under det veckolånga besöket har de hunnit med att bland annat besöka museet, Hornöberget, åka skidor och spela curling. Och det finns en hel del skillnader mellan länderna, konstaterar de.

- Skolsystemet till exempel. Vi har varit på Gerestaskolan och tittat och på Sandö Räddningsgymnasium och här i Sverige är lärarna mer som guider som låter barnen själva ta ansvar. I Uruguay står de framme vid katedern och pekar, säger Antonio.Läs hela reportaget i lördagens TÅ.ANNA WIKNER
0611-554822