Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "Mamma mia" till Linda Lovelace

Annons

I Abba-musikalen "Mamma mia" spelade Amanda Seyfried flickan som letade efter sin pappa.

Nu är hon aktuell på bio i filmen om den tragiska porrstjärnan Linda Lovelace.

Filmen får svensk biopremiär på fredag.

"Mamma mia" gav Amanda Seyfried ett hejdundrande genombrott, men hon fick också en sorts helylleimage som hon sedan dess jobbat på att bli av med, berättar hon för TT.

Det gör att jag känner igen mig i Linda. Folk såg henne bara som en enda sak, som porrstjärnan från "Långt ner i halsen". Och folk dömer mig efter de filmer jag gör och de män jag träffar, de ser bara en enda bild, och jag vill alltid slåss mot den image jag fått. Jag gör vad jag vill, jag bär de kläder jag vill, jag bryr mig inte. Man får inte ta sig själv på gravallvar.

Porrstjärna

I "Lovelace" spelar Amanda Seyfried Linda Lovelace, som blev världens första riktiga stora porrstjärna på 1970-talet. Filmen berättar både om den ytligt lite glamorösa sidan av hennes liv och om baksidan med misshandel och våldtäkter.

Linda Lovelace blev sedermera en motståndare till porrindustrin och avled bara 53 år gammal efter att ha varit med om en bilolycka.

Jag visste inte mycket om henne. Jag är född 1985, och "Långt ner i halsen" kom ju redan 1972. Jag såg hennes filmer, och jag fick en jättehög med böcker att läsa. Jag vill alltid få fram den mänskliga kvaliteten i de personer jag spelar.

"Naiv person"

Amanda Seyfried beskriver Linda Lovelace som "en överlevare", en ganska naiv person vars föräldrar inte behandlade henne väl. Det viktigaste i arbetet med rollen var att hon skulle kännas mänsklig.

Hon var så storögd och ofta naiv. Hon ville bli accepterad och hon ville bli älskad, säger Amanda Seyfried.

Nakenscenenerna tyckte Amanda Seyfried inte var något problem.

Jag har inga problem med att ta av mig kläderna, bara det inte är av fel orsak. Här var det ju givet - det handlar om porrindustrin.

Målar gärna

Redan för några år sedan slängde Amanda Seyfried kläderna i Atom Egoyans thriller "Chloe".

Ja, tacka Gud för den filmen. Om inte den hade varit, hade det blivit svårt att övertyga folk om jag inte bara gör filmer som "Mamma mia".

Amanda Seyfried jobbar hårt. Efter "Lovelace" har hon gjort en rad nya filmer. När hon vill koppla av målar hon.

Jag kan hålla på med det i timmar. Det är som himlen på jorden för mig. Det är fantastiskt, det får mig att må hur bra som helst.

Mer läsning

Annons