Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens jobb finns inom IT

Alliansen bedriver en politik där man med hjälp av mer piska än morot skall få arbetslösa och sjukskrivna att söka nya jobb, de rödgröna ger istället bort moroten direkt istället för att först locka med den. Ingendera blocket verkar ha som arbetsmarknadspolitik att skapa några nya jobb, utan frågan gäller enbart hur man skall fördela pengarna mellan de som arbetar respektive de som lever på bidrag.

Blockpolitiken är destruktiv i sin retorik. När Socialdemokraterna i regeringsställning resonerade om en bortre parentes i sjukförsäkringen var det ansvarsfullt, men när alliansen införde den så blev den en "stupstock".

När debatten fylls av "stupstockar" och "tobleronepolitik" är det på grund av att den reella skillnaden mellan blocken egentligen är kosmetisk. Visst finns det nyansskillnader mellan de enskilda partierna, men då man inom blocken valt att gå till val på gemensam plattform försvinner dessa skillnader.

De miljardsatsningar man gör utspel om är bara promille av statsbudgeten, så "klyftan" mellan blocken är snarare en hårfin spricka.

Vi i Piratpartiet har inte en egentlig arbetsmarknadspolitik, men till skillnad från de andra partierna så vill vi i alla fall skapa en gynnsam miljö för att locka företag till Sverige, med en politik som uppmuntrar innovation och underlättar nyetablering och nytänkande.

FRA-lagen med sin godtyckliga avlyssning av all trafik fick Google att dra tillbaka en planerad storsatsning på att etablera sig i Sverige. Andra företag som hade planerat att bygga stora datacentraler ändrade sig på grund av energiskatten, då Sverige subventionerar ström till pappers- och metallindustrin, men inte till andra. Den politik som förs idag skrämmer bort nya jobb!

Varför inte föra en politik som lockar IT-företagen till Sverige istället för att skrämma iväg dem? Vilka jobb vill vi egentligen ha i framtiden? Kvalificerade och högavlönade jobb, eller okvalificerade låglönejobb? 1800-tal eller 2000-tal?

Jan-Olof Flink

Riksdagskandidat Piratpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel