Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens bokläsning - digital

I Härnösand och Örnsköldsvik finns planer på att börja låna ut läsplattor och e-böcker. Det har man börjat med i Göteborg där intresset är stort.

På fredagen arrangerades "En dag om läsplattor" som riktade sig till biblioteks- och skolpersonal runt om i Västernorrland. Allt fler som läser böcker använder läsplattor: Och utvecklingen av dem går snabbt. Bara under 2000-talet har det hänt mycket. Det fick deltagarna på Sambiblioteket veta när Anna Troy förklarade vad en läsplatta var, dess utveckling och framtid.

Tanken är att man på Sambiblioteket ska börja med att låna ut både läsplattor och eböcker.

– Vi ska utvärdera den här dagen och se hur vi ska gå vidare, säger Airi Palm Borden och berättar att det ska bli en liknande dag för allmänheten i början av maj.

Elin Nord, från Göteborgs stadsbibliotek, berättade om deras erfarenheter av att låna ut läsplattor och eböcker.

– Intresset är stort. Vi har kö till de fem plattor vi har idag, säger hon.

Dagens läsplattor är i regel på sex tum och kan endast visa svartvitt. Däremot är driftlängden lång, det kan gå mellan en vecka upp till en månad innan den behöver laddas. Surfplattor där Ipad är den ledande har större skärm, men måste laddas ofta. Anna Troys råd till dem som ska köpa en läs- eller surfplatta är att kolla upp tillverkaren, vilket/vilka läsformat den tar och fundera över vad man ska använda den till.

Teknikutveckling av läsplattorna går snabbt och ökar i takt med intresset för att använda dem. I en framtid kanske även dagstidningen kommer att läsas i en modern variant av läs- eller surfplattan.