Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden utmaning för Sydafrika

Annons

Morgonen efter Nelson Mandels bortgång vaknar oron för hur Sydafrika ska fortsätta in i framtiden. Missnöjet är utbrett och valet om ett halvår blir en utmaning, enligt bedömare.

Bland pendlare på väg in till jobbet i Johannesburg fanns en oro för hur Sydafrika kommer att utvecklas efter landsfaderns bortgång.

Jag tror att Sydafrika kommer att bli ett mer rasistiskt land. Människor kommer vända sig mot varandra och jaga bort främlingar, säger den 28-årige sekreteraren Sharon Qubeka till Reuters. Mandela var den som höll landet samman.

Men Mandelas gamla vän, ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu, ser ljusare på framtiden.

Att antyda att Sydafrika kan komma att stå i lågor- som vissa har förutspått - är att misskreditera sydafrikanernas och Madibas arv (...) Solen kommer att stiga upp i morgon, och dagen efter det, liksom dagen därpå. (...) Det är kanske inte lika ljust som i går, men livet fortsätter.

På en mässa i morse manade Tutu sydafrikanerna att ära fredskämpen genom att visa sammanhållning:

Låt oss ge honom gåvan av ett enat Sydafrika.

Sten Rylander är före detta Afrikachef för Sida och tidigare ambassadör i en rad länder i södra Afrika som också har skrivit en bok om Mandela.

Jag tror att det kommer att bli värdiga manifestationer där man hyllar sin omhuldade ledare väldigt mycket, men det är bara några månader till nästa politiska val som äger rum någon gång mellan april och juni nästa år. Och det blir en värdemätare för ANC, säger Sten Rylander.

Han tror att ANC kommer att tappa röster till oppositionen i nästa års val.

Det finns ett stort missnöje med ANC, framför allt hos unga sydafrikaner.

Även Ylva Johnson, sydafrikakännare och redaktör vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, tror att stödet för ANC kan dala.

Stödet har redan gått ner, men Mandelas död kommer nog att påskynda det. Banden bleknar. Ekonomin har dessutom tvärbromsat. Arbetslösheten är 25 procent, 34 procent bland unga, säger hon. När ANC nu inte kan leverera på samma sätt som tidigare kommer människor ha svårare att överse med den korruption som finns inom ANC.

I valet 2009 fick ANC 65,9 procent av rösterna.

Niclas Kjellström-Matseke, vd för Svenska postkodlotteriet, har rötter i Sydafrika och hans farfar var med och grundade ANC. Han tror att den politiska dimensionen blir mindre stabil och mer volatil efter Mandelas död.

Det kanske inte bara är dåligt. Jag tror att min farfar skulle vara mycket kritisk till ledarskapet i ANC i dag, säger Kjellström-Matseke.

Mer läsning

Annons