Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden hänger på gärdsgården

Gene fornbys framtid hänger på en skör tråd. Efter många års ekonomiska problem kommer fornbyn i sommar knappt ha någon verksamhet alls.

Annons

– Min dröm är att en entreprenör ska vara intresserad av att driva fornbyn på kommersiella grunder, säger Liisi Hägglund, ordförande i Stiftelsen Gene fornby.

Under många år har fornbyn erbjudit en rad arrangemang och verksamheter för allmänheten och grupper, inte minst sommartid.

I år blir det tunnsått med aktiviteter. Det rör sig om två, båda i sommar: dels Kamp pionjärbyn, en del i kommunens satsning på Sommardraget, dels ett Levande historia event där föreningen Medeltid i Anundsjö under en helg ska återskapa järnåldern.

I övrigt är anläggningen tillgänglig för allmänheten genom att grindarna kommer att stå öppna. Men husen på området ska stå stängda.

– Vi har varken fått några pengar för verksamhet från Örnsköldsviks kommun eller från landstinget, säger Liisi Hägglund.

När utredningen om Gene fornbys framtid presenterades i höstas ansåg utredarna att kommunen skulle ta över ansvaret för fornbyns verksamhet.

Den linjen är även Liisi Hägglund inne på.

– Vi har gjort en skrivelse som ska gå till kommunstyrelsen om att kommunen får köpa husen i fornbyn för ett symboliskt belopp. Det brukar betyda en krona.

– Vi har ju provat olika sätt att driva fornbyn, men inte hittat någon lösning där byn kunnat bära sina egna kostnader. Därför hoppas vi att kommunen ser positivt på att ta över de här byggnaderna. Men vi får vara beredda på att de säger nej. Och det här är inte slutordet, vi är öppna för olika lösningar.