Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om scenkonstpensioner löst i nästa budget

Annons

Den segdragna frågan om pensionsvillkor för scenkonstnärer får en lösning. I statsbudgeten för 2014 presenteras ett förslag som innebär ett nytt kollektivavtal och att pensionspengarna stannar hos scenkonstens institutioner.

Frågan om pensioner till kulturarbetare inom scenkonstens område har gått i långbänk. Det svenska systemet är anpassat till en pensionsålder på 65 år, men exempelvis dansare pensioneras redan vid 41, något som har gett upphov till stora kostnader för många kulturinstitutioner. I nästa års budgetproposition presenteras en lösning på det långdragna problemet.

Nytt kollektivavtal

Den innebär ett nytt kollektivavtal och innefattar dessutom ett förslag till hjälp för omskolning av kulturarbetare. Genom att kulturarbetare omskolas och kan fortsätta arbeta fram till 65 års ålder frigörs medel och regeringen klargör att avsikten är att de skall komma kulturlivet till godo. Det nya systemet ska börja gälla från och med den 1 januari 2015.

Vi går ifrån det lite märkliga systemet där man som dansare kunde vara förbrukad redan vid 41 års ålder. I det här var möjligheten till en karriärväxling ett krav och vi har också sett till att pengarna stannar hos institutionerna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.

TT: Hur kommer karriärväxlingen se ut mer precist?

Den frågan får du ställa till de olika parterna. Det är en fråga för dem att lösa, men på flera håll har man redan börjat med det här arbetet. Många som i dag är på väg in i sin karriär tänker också i de här banorna. Som dansare kan man till exempel bli lärare, koreograf, pedagog eller sjukgymnast.

Arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst är positiv till den föreslagna reformen. "Det är mycket positivt att regeringen så tydligt adresserar att pensionsproblematiken inom scenkonstområdet nu ska få sin lösning och dessutom försäkrar att inga medel ska tas från kulturbudgeten med anledning av det nya pensionssystemet", skriver Ulrika Holmgaard, vd för Svensk scenkonst i ett pressmeddelande.

"Mycket glädjande"

Även Teaterförbundets ordförande Anna Carlson visar tummen upp för det nya förslaget. I ett uttalande beskriver hon det som "mycket glädjande" att pensionspengarna kommer att stanna kvar hos institutionerna.

Exakt hur stora summor som frigörs i och med det nya pensionssystemet är inte klart.

De siffrorna är inte klara ännu. Vi ville vara klara med att att vi har löst den här frågan i budgeten och att pengarna kommer att finnas kvar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Att de kulturarbetare som tidigare kunnat gå i pension vid en relativt sett tidig ålder förlorar nu det privilegiet bekymrar inte kulturministern.

Är det så att man vill gå i pension när man är 41? Det tror inte jag och dessutom fick man en sämre pension efter 65, säger hon.

Mer läsning

Annons