Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga Gösta:hur använder jag hela hjärnan?

Hej fråga Gösta

Jag har flera gånger hört att människan bara använder fyra procent av sin hjärnkapacitet.
Lärde vi oss att använda resten skulle vi få nya unika förmågor och bli mycket smartare.
Hur gör jag för att få tillgång till de 96 procent av min hjärna som inte används?

B Holmgren
Örnsköldsvik

Påståendet att vi bara använder fyra procent av vår hjärna är en märkligt seglivad myt. Att den är så svår att ta död på beror säkert på att det finns en uppsjö av saftpirater och kvacksalvare som tjänar pengar på att sälja kurser med rubriker som "få kontakt med dina okända sinnen eller öppna dörren till en ny värld"

Mäter man hjärnans aktivitet med en så kallad PET-scanner och magnetröntgen kan man se att hela hjärnan är involverad när vi tänker och känner. Vi använder inte hela hjärnan konstant. Vissa delar tar hand om att äta medan andra delar lägger ihop två och två. Se Barry Beyerstein's kapiten i boken "Mind Myths: Exploring Everyday Mysteries of the Mind" för en grundligare redogörelse.

Om myten var sann skulle man även teoretiskt sett kunna skära bort vissa delar av hjärnan utan att det händer så mycket vilket inte är fallet. Tänk om någon påstod att vi använde 10 procent av våra fingrar. Evolutionen har utvecklat våra fingrar till ett perfekt precisionsinstrument. Varför skulle evolutionen behandla hjärnan annorlunda?


REDAKTIONEN