Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga Gösta: Finns det glas i snus?

Hej fråga Gösta
När man tar ett förstoringsglas och tittar på innehållet i en snusdosa under en stark lampa så upptäcker man snart ett och annat litet ljust korn som inte är tobak. Alla snusare har hört historien om att de de blandas glas i snuset för att det ska bli små revor i slemhinnorna där tobaken lättare kommer in. Är de små kornen glaset?

T Ämting
Örnsköldsvik

Den legendariske snusfabrikören, Bengt Sändh, kom en gång i tiden på idén att skicka ingredienserna till sitt snus med posten och sedan låta köparen själv röra ihop snuset till en tredjedel av det vanliga priset.

Bengt Sändh lever i dag livets glada dagar på Spanska solkusten efter att ha sålt idén till Swedish Match för 12 miljoner kronor. Genom sin förvaltare Dan Berg i Sverige låter han dock hälsa följande:

" Jag trodde själv att det fanns glas i snus ända tills jag själv gjorde mina första experiment med att framställa varan. Trots att jag inte tillsatt något glas i den första satsen fanns det lik förbannat små ljusa prickar som i vanligt snus.

När jag sedan tömde en kartong med hårt packade tobaksblad och vickade den fann jag av en slump en halv kaffekopp fin sand som blivit kvar i ena hörnet. Denna sand finns i all tobak och är omöjlig att helt avlägsna. Myten dyker upp då och då men vid undersökning i laboratorier finner man aldrig något glas. "

Skriv en fråga till fråga Gösta:
gosta.westling@allehanda.seREDAKTIONEN