Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fräck stöld av Lindströms konstverk

Ett konstverk av Bengt Lindström har stulits på Technichus i Härnösand helgen som var. Tjuven kan ha smugglat ut tavlan under kläderna.

- Tavlan är en raritet. Det här är djupt tragiskt, säger Janne Kron, stor Lindströmexpert i Härnösand.

Det är en liten tavla med måttet 30 x 40 centimeter och gjord i kol och blyerts. Den skapades 1951 och motivet är en gravid kvinna.

- Den kostar mycket pengar och vi vill ha tillbaka den fortast möjligt, säger Janne Kron.

Technichus som byggnad har ett väl utbyggt larmsystem, men det hjälper inte om besökaren är en fräck tjuv som kanske fått plats med tavlan under sina ytterkläder.

- Tavlorna är inte individuellt larmade och vi tror att stölden har skett under tiden lördag-söndag, säger kriminalinspektör Jan-Ola Nordin.

Länet har drabbats av flera spekulativa konststölder de senaste åren, och ingen har blivit uppklarad om vi räknar bort de konstföremål som stals ur kyrkorna och sedan återfanns i Spanien.

Bland annat har ett konstverk av Bengt Lindström tidigare stulits från Sundsvalls Museum.

- Nja, jag tror inte att det finns något samband, men man kan ju aldrig vara säker, är Janne Krons bedömning.EGON SUNDLÖF
070-662 27 53

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67