Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA viktigt för USA:s övervakning

Annons

I en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet sade den grävande journalisten Duncan Campbell att FRA bland annat gett USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Sverige ska ha kodnamnet "Sardine" i det hemliga samarbetet, uppgav Campbell.

Duncan Campbell ser det som helt uppenbart varför Sverige är en så viktig partner för informationsutbyte. Det räcker med att titta på en karta över var de fiberoptiska kablarna går och Sverige är ett nav för inflödet österifrån - inte minst av information relaterad till Ryssland, påpekar han.

Sverige dominerar i Östersjöregionen. Alla kablar från Baltikum går till Sverige, och det gör också Norges telekommunikationer. Det blir alldeles uppenbart bara utifrån geografi, säger Campbell till TT.

Han förklarade också att Sverige på senare år har infört nya lagar för att möjliggöra utbytet.

Sverige har tillgång till kablar som ingen annan kan få.

Oppositionen vill att regeringen klargör samarbetet. Hans Linde, utrikespolitisk talesperson (V), talar om en "stor skandal" om uppgifterna stämmer. Svenska EU-parlamentariker i utskottet som bjudit in till utfrågningen anser att regeringen nu bör tillsätta en utredning.

Vilken sorts aktivitet har förekommit och vad har vi lämnat över? Det är något som medborgarna har rätt att känna till, säger Cecilia Wikström (FP).

Utrikesminister Carl Bildt bekräftar att FRA har ett internationellt samarbete.

Allt sker ju enligt lag och är rätt noga kontrollerat och reglerat.

På frågan om Sverige genom sitt signalspaningsavtal med USA från 2007 ger USA tillgång till kablarna, svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:

Vi har inte heller varit otydliga med att vi har samarbetat med andra. Det har gällt hela efterkrigstiden. Vi har förändrat vår säkerhetspolitiska doktrin till att säga att vi bygger säkerhet tillsammans med andra.

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik, säger till TT att han inte är förvånad över uppgifterna.

Inte heller Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, lyfter på ögonbrynen.

Det mer konkreta i de här uppgifterna, att Sverige skulle ha upplåtit undervattenskablar - ja det skulle vara i högsta grad sannolikt. Signalspaning styrs av var det finns intressanta flöden, säger Wilhelm Agrell.

Om Sverige gett britter och amerikaner tillgång till kablarna så har det dessutom gjorts helt lagligt, enligt honom.

Den svenska debatten om FRA-lagen handlade om integritet för svenska medborgare. Det talades inte om internationellt samarbete. Men det finns en bockfot i FRA-lagen, vid internationellt samarbete är det i praktiken helt öppna kranar, säger Wilhelm Agrell.

Regeringen kan inte vara ovetande om signalspaningsverksamheten, enligt Wilhelm Agrell.

Regeringen ska känna till det här. Jag hörde att Carl Bildt svajade när han svarade på frågor om detta, men han får inte svaja. I vart fall inte regeringen, annars skulle myndigheten FRA agera självsvåldigt, och det får den inte.

Fakta: Duncan Campbell

Campbell har lång erfarenhet som grävande journalist. Han har producerat reportage både för tv och en lång rad välrenommerade tidningar som Guardian, Observer, Sunday Times och Independent.

Han är specialiserad på försvars- och underrättelsearbete och var 1976 först med att avslöja att den hemliga brittiska underrättelseorganisationen GCHQ (Government Communications Headquarters) existerade.

1988 avslöjade han även samarbetet mellan USA, Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland genom signalspaningsprogrammet Echelon. Detta ska enligt Campbell och kollegan Nicky Hager även ha använts för industrispionage.

Duncan Campbell har tidigare anlitats av EU som expert. I februari 2000 presenterade han på uppdrag av EU-parlamentet en rapport om riskerna för missbruk av ekonomisk information genom Echelon.

Campbell har sedan dess kommit med en rad andra avslöjanden, bland annat 2005 och 2007 då han kunde visa att brittisk polis hade använt falska bevis mot tusentals personer som misstänkts för barnpornografibrott och pedofili.

Mer läsning

Annons