Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA-härva får PP att andas vårluft

Annons

Vad var det vi sade? konstaterar EU-parlamentets piratpartister om uppgifterna om Sveriges del i USA:s dataövervakning. Men FRA-härvan ger också partiet vårkänslor inför EU-valet i maj 2014.

Jag tror att vi blir omvalda. Det är inte omöjligt. Varje år är det en årskull som slutar rösta och ersätts av en kull ungdomar som är uppvuxna med internet, säger EU-parlamentsledamoten Christian Engström, trots usla opinionssiffror.

Från 7,1 procent i EU-valet 2009 rasade Piratpartiet till 0,6 i riksdagsvalet ett år senare. Och i dag pekar opinionsmätningarna på allt annat än några framgångar i de val som väntar under 2014.

Men nu är en av partiets kärnfrågor högaktuell igen, i och med avslöjandena om USA:s dataövervakning och uppgifterna om vad Försvarets radioanstalt (FRA) har bidragit med.

Jag känner att det är på väg en nytändning, säger Christian Engström högt uppe i sitt kontorskrypin i EU-parlamentets runda torn i Strasbourg. Det här är precis vad vi sade 2008, men då kunde vi inte bevisa det. Det enda misstaget vi gjorde då var att vi underskattade hur djupgående den här övervakningen var och hur djupt insyltat Sverige är.

För fem år sedan rasade Junilistan ut ur EU-parlamentet efter att under en mandatperiod ha gått från succé till glömska i väljaropinionen. Ett politiskt mirakel krävs om inte Piratpartiet ska drabbas av detsamma.

Jag tror att vi blir omvalda. Det är inte omöjligt. Varje år är det en årskull som slutar rösta och ersätts av en kull ungdomar som är uppvuxna med internet. Nu är det ungefär 500 000 röstare som aldrig röstat i ett EU-val förut. I den bemärkelsen har vi tiden på vår sida, säger Christian Engström.

Mer läsning

Annons