Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA bryter mot regler

Annons

FRA har upprepade gånger brutit mot lagar och regler för signalspaning, enligt DN:s genomgång av tillsynsprotokoll.

Sverige lämnar stora mängder rådata till utlandet, säger professor Wilhelm Agrell.

Begränsade mängder, svarar FRA-chefen.

Eftersom delar av besluten från Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) är hemligstämplade är det svårt att se exakt vad som skett. Men så sent som i maj riktade Siun exempelvis kritik mot FRA för att personuppgifter behandlats i strid med lagen.

I förra veckan hävdade den brittiske journalisten Duncan Campbell att Sverige genom FRA:s samarbete med utländska underrättelsetjänster blivit "den största samarbetspartnern till GCHQ (den brittiska signalspaningsbyrån) utanför de engelskspråkiga länderna".

Jag kan inte kommentera hur andra länder ser på vår signalspaning. Sverige har tillgång till den information som är beskriven i vår lagstiftning - teletrafik som passerar rikets gräns, säger Christina Malm, vikarierande generaldirektör för FRA.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger i dag till DN att det är "troligt att Sverige lämnar över stora mängder obearbetad rådata till sina samarbetspartner".

Men enligt Malm handlar det om "mycket begränsade mängder" - och när Sverige delar med sig av information sker det inom ramen för uppdrag från någon av följande myndigheter: regeringen, regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen eller Rikskriminalpolisen.

Om vi skulle genomföra samarbete med annat land som till exempel innebär överföring av uppgifter så kan det ske endast inom ramen för de uppdrag vi har. FRA lämnar över mycket begränsade mängder material, och det kan endast vara förekommande om det finns uppdrag från svenska myndigheter och att det kan hjälpa oss att lösa de uppdragen, aldrig i något annat sammanhang, säger hon till TT.

Siun har möjlighet att besluta om att inhämtning ska upphöra och att material ska förstöras om myndigheten kommer fram till att FRA bedrivit otillåten inhämtning. Detta har hittills inte skett. Siun granskar FRA cirka fyra-fem gånger per år och har hittills haft nio synpunkter.

"En del av dessa gäller förslag till förbättringar för att Siun lättare ska kunna utföra sina granskningar, en del gäller tolkning av lagar och regelverk, vilket är förståeligt eftersom det rör sig om en ny lagstiftning. Det finns även ett fall då FRA brustit i de administrativa rutinerna och missat att fatta bevarandebeslut i rätt tid", skriver Christina Malm.

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley var en av de få borgerliga politiker som vägrade rösta ja till den ursprungliga FRA-lagen 2008. Det var först efter hård press och förhandlingar där han och några till fick igenom ett antal förstärkningar av integritetsskyddet i lagen som han valde att stödja den.

Det är precis mot de punkterna FRA bryter. Det är extremt allvarligt, inte minst mot bakgrund av den otroligt uppslitande debatt vi då hade, säger Federley till TT. Det kan inte ha undgått FRA vilka tveksamheter som fanns. Men detta är regelrätta överträdelser mot den lag jag och andra införde. Det väcker onekligen en besvärlig fråga om styrningen av myndigheten och om myndigheten självsvåldigt går utanför lagen, säger han.

Det är inte något fel på själva lagstiftningen, anser han. Problemet är att "myndigheten skiter i lagen". När det däremot gäller utbytet med andra länders underrättelsetjänster anser Federley att det behövs en översyn av gällande regler.

Jag har inga problem med att man utbyter uppgifter om främmande makt, terrorister eller organiserad brottslighet. Men det får inte vara en ursäkt för en massiv övervakning av svenska medborgare. Vi kan ju inte övervaka brittiska medborgare och britterna svenska medborgare och så byter vi information med varandra, säger Fredrick Federley.

Mer läsning

Annons