Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-krav: Låt Rumänien ta kostnaden

Annons

Rumänien måste ta ansvar och kostnaden för sina medborgare som tigger i Sverige, anser två folkpartister.

Dessa människor lider, säger Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm och kräver att EU agerar.

Tiggare har blivit en del i gatubilden i många svenska städer. Nu kommer det förslag på att EU-länderna själva ska stå för sina medborgares socialtjänstkostnader i andra länder.

Folkpartisterna Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholms stad, och Erik Scheller, nominerad till EU-parlamentet, skriver i en debattartikel bland annat att nio av tio tiggare är romska rumäner och att de sökt sig till Sverige på grund av fattigdom och diskriminering i sitt hemland.

Enligt Lotta Edholm handlar problemet inte om kostnader för Stockholms stad utan om Rumäniens agerande.

Rent ekonomiskt är det inte så betungande. Det handlar om några miljoner. Problemet är att dessa människor lider. De sitter hellre på våra kalla gator i stället för att försörja sig hemma i Rumänien.

Edholm hävdar att det är dags för EU att agera tuffare mot Rumänien.

Vi måste tala ur skägget och säga att det handlar om Rumänien och att 90 procent av dessa är rumänska medborgare. Hade Rumänien agerat mot sin befolkning som man gör i dag - då hade man sannolikt inte blivit medlem i EU. Det är grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger hon om bland annat romernas situation.

Edholm reagerar på Rumäniens ovilja att hjälpa romerna, framför allt genom att man låter bli att söka EU-medel till sociala projekt.

Det finns en total ovilja hos Rumänien att lösa detta. Rumänien har de senaste åren bara sökt 20 procent av bidragen som går till att avhjälpa de här förhållandena, säger hon. Vi borde få till stånd ett EU-direkt som gör det möjligt att lägga kostnaderna som andra länder har på Rumäniens regering i stället. Därmed sätter man tryck på Rumänien att faktiskt hjälpa sina egna medborgare till ett drägligare liv på hemmaplan.

TT: Men kan ett ökat tryck göra så stor skillnad för romer i exempelvis Bukarest?

Nej, det kommer att ta tid. Men man måste börja någonstans och att man inte söker de EU-medel som finns är skandalöst.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill också se tydligare krav på Rumänien.

Det viktiga är att få upp en diskussion om romers situation i Europa, säger han. Det är direkt stötande att vi anslår medel som medlemsländer inte ansöker.

TT: Finns det ett intresse hos medlemsländerna att få till ett EU-direktiv i frågan?

Det är inte en diskussion som förs just nu. Jag ser snarare det som att vi behöver vara ännu tydligare på EU-nivå om vikten att värna om mänskliga rättigheter.

Mer läsning

Annons