Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterhogdal vill ersätta Junsele

/
  • Friska Viljor (här i form av Albert Kargbo) behöll sin division 3-status efter kvalsegern 6–2 i nyckelmatchen mot orangetröjade Ytterhogdal. Nu får förmodligen härjedalingarna spela i trean under 2014 ändå.

Vilket lag som erbjuds att ersätta Junsele i Division 3 Mellersta Norrland blev inte officiellt under tisdagen.
– Men enligt reglerna så står vi på tur – och vi har faktiskt varit lite förberedda, säger Ytterhogdal IK:s spelarrekryterare Magnus Elmkvist.

Annons

Turordningen för att ersätta lag som drar sig ur någon av SvFF:s serier varierar beroende på när på året urdragningen sker.

"Om vakans uppstår innan serierna fastställts vid SvFF:s Representantskapsmöte gäller urvalet av lag i hela landet."

Nu finns dock serieomgångarna för Division 3 Mellersta Norrland 2014 redan på pränt, därför begränsas urvalet till "lag inom det geografiska område vakansen uppstår".

– Ärligt talat har jag "googlat" Junsele IF ett antal gånger sedan december då vi hörde att de hade bekymmer. Och jag vill direkt säga att jag lider med dem. Junsele IF och Ånge IK är klubbar som slåss för att behålla sin verksamhet precis som vi. Det är därför tråkigt att de inte längre klarar av det, säger Ytterhogdals IK:s spelarrekryterare Magnus Elmkvist.

Hur ställer Ni Er till den förfrågan som lär komma?

– Positiva. Men vi skall självklart ha ett separat styrelsemöte för att ta ett gemensamt beslut. Men vi har i mitt tycke redan en spelartrupp som håller för spel högre upp än Division 4 Jämtland/Härjedalen, säger Elmkvist.

Precis som Junsele IF har man de senaste åren förstärkt med utländska importer. För en sex-sju år sedan körde man en helbrasiliansk satsning som gjorde att regeln om att hälften av startelvan/matchtruppen måste ha svensk moderklubb tillkom.

Till den här säsongen har härjedalsklubben förstärkt fjolårets trupp med bland annat skicklige mittfältaren Brian Wake från Östersunds FK.

* * *

Junsele IF klarade sig kvar i division 3 utan kval i höstas med en poängs marginal. Kramforsalliansen förpassades ned till ångermanlandsfyran igen med samma marginal.

– Klart det känns lite tråkigt i dag, men vi försöker jobba vidare på längre sikt, säger KA:s Mikael Berggren.

Under måndagskvällen beskedet kom från Junsele IF.

Det blir ingen fortsättning med konceptet att fylla på med utländska spelare för att täcka bristen på fotbollsspelare i Västra-området.

– Det kom inte som en jätteöverraskning, de har ju kört konstgjord andning däruppe en längre tid. Vi tyckte själva att vi var ute i gränslandet ifjol när vi hade en två-tre utländska spelare i vår division 3-trupp, medger Kramforsalliansens sportchef Mikael Berggren.

Hur känns det att ha tappat platsen i trean mot ett lag som nu drar sig ur?

– Lite tråkigt förstås, det hängde ju på en poäng där i slutskedet. Men samtidigt – vår klubb har funnits i 110 år och vi ser gärna att det blir 110 år till. Vi får spela i den serie vi har eget material till, svarar Berggren.

– Och under 2014 är det uppenbarligen i division 4.

Men att klubben siktar uppåt igen görs det ingen hemlighet av.

– Vi har en bra trupp med en 21-22 spelare och en ledarkvartett bestående av bra människor med ett gediget fotbollskunnande, så vi ser säsongen an med optimism, avrundar Berggren.

Mer läsning

Annons