Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Näsman: "Det krävdes för att tältduken skulle lyfta"

Drygt 500 örnsköldsviksbor valde att lämna tevesoffan i det egna vardagsrummet och i stället se Sveriges första match i fotbolls-EM i Frankrike i ett öltält invid Fjällräven Center. Alla var rörande överens efteråt. " Vi hade tur som fick en poäng med oss...".

Annons

Andreas Olsson, initiativtagare till EM-tältet vid kajen.

Sugen på fotbollsfest en måndag klockan 18, en fredag klockan 15 och en onsdag klockan 21?

Frågan blev officiellt ställd av Andreas Olsson för en dryg månad sedan.

Efter att ha hyrt in öltält till fotbollsmästerskapen 2004, 2006 och 2008 var han peppad nog för att göra ett nytt försök nu 2016.

– När det är VM gör ibland tidsskillnaden att det inte fungerar, men jag minns inte riktigt vad det var det föll på 2012 när EM avgjordes sist. Men det är ju en hel del som måste ordnas och synkas när man tar på sig sådana här arrangemang, sade Andreas Olsson till Allehandas utsända halvvägs in i Sveriges premiärmatchen mot Irland.

Då hade han inte hunnit se många minuter av första halvlek, men undertecknad lugnade honom med att han inte missat något.

Ja, förutom tre glödheta irländska chanser då...

Det spred sig ett harmoniskt lugn runt borden när väl ljudvolymen på tv-kommentatorerna höjdes.

Första halvlek som helhet lämnade en hel del att önska gällande den svenska insatsen.

Stämningen, då?

Tja. När ljudvolymen väl höjdes efter några minuter av matchen spred sig snabbt ett harmoniskt lugn runt borden. Martin Olsson hade gjort några offensiva rajder och målvakts-Isaksson hade redan gjort bort sitt obligatorisk "strul" vid första målvaktsinsparken (halkade till och föll vid tillslaget).

Men plötsligt tog den svenska offensivlustan slut.

När inte ens Zlatan Ibrahimovic valde att gå för avslut i en spelvändning 3-mot-3, utan i stället valde att rulla ut bollen till Sebastian Larsson, hördes ljudliga suckar även från de som valt att beställa Trocadero från bartendern.

Jo, det är sant. Och det var för övrigt rätt många.

Redan i paus var "Trocca-lagret" tömt!

Under den första fanzone-matchen underhöll en trubadur. På fredag kommer bland annat den fiktiva rollfiguren Ingemar Andersson från serien Småstadsliv att stå på scen.

Det var dock knappast just den pausdrycken som gjorde att irländarna nästan omedelbart "tråcklade" in ett inlägg från högerkanten som friställde Wes Hoolahan för 0-1.

Det gjorde däremot så att den läskigt defensiva strategi som Sverige genomförde första 45 med, inte blev hållbar längre.

Församlingen i tältet blev inte jätteglada över Hoolahan´s mål direkt (vilket underbart namn för övrigt), men faktum är att temperaturen under tältduken höjdes väsentligt.

Och vad mycket roligare det blev när Sverige plötsligt började slå passningarna snett framåt i stället för bakåt - och även av och till söka avslut på sitt bollinnehav.

Tolv projektorer förankrade i stålkonstruktionen under tältduken frambringade tv-bilder för de drygt 500 fansen på plats.

I den 71:a minuten besannades dock det man alltid vetat.

Öl, god mat och uppsluppen stämning i all ära. Det krävs mål för favoritlaget för att tältduken skall lyfta.

Upprinnelsen till 1-1-målet var snyggt, men själva fullträffen vart varken registerat på Zlatan Ibrahimovic eller inhopparen John Guidetti.

Nej, det första svenska EM-målet 2016 kommer alltid att skrivas som ett självmål i historieböckerna.

Målet var speciellt på fler sätt. Det bokfördes trots att Sverige rent statistiskt inte haft ett enda avslut PÅ MÅL så långt under den andra halvleken.

Från långbänkarna i tältet hade vi väl alla upplevt att de blågula laget flyttat fram sina positioner rejält, men antalet avslut på mål var kusligt få under totalt 94 minuters spel (en extra minut i första, tre i andra).

Det krävdes ett svenskt mål för att den eurofiska stämningen skulle infinna sig.

Det är för dåligt... och håller inte i nästa fight.

Den på fredag mot Italien. Ett "Gli Azzurri" som besegrade Belgien i måndagens kvällsmatch.

– Då måste du komma tillbaka. Vi har redan sålt slut på alla biljetter till den matchen. Är det bra väder kan vi kanske öppna tältet redan klockan 12, avslöjade arrangören Andreas Olsson som passade på att utlova extra drag på fredag.

Ingemar Andersson, garderobshumoristen känd från Småstadsliv, dyker upp på scenen.

Då blir det ju garanterat "drag", som han själv uttrycker det...

De flesta såg 1-1 mot Irland i öppningsmatchen i EM som en
Oscar Söderholm och Andreas Vallrud - två av blott tre (!) tältbesökare som vågade stanna vid Allehanda´s mikrofon efter matchen.

TV: Rapport från Örnsköldsviks EM-fanzone: "Vi missade målet - vi pissade då"

TV: Se höjdpunkter och frustration i Sveriges EM-premiär här

Läs mer: Här är de svenska spelarnas betyg efter premiärmatchen

Mer läsning

Annons