Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamréns era är över – nu kliver Härnösandssonen in i A-landslaget: "Svårt att greppa"

29 år gammal får Maths Elfvendal från Härnösand finna sig i att ha två drömjobb – på samma gång. Målvaktstränaren hos regerande svenska mästarna IFK Norrköping blir den som tar över efter Lasse Eriksson i A-landslaget.

Annons

Att Janne Andersson blir den som tar över jobbet som förbundskapten i herrlandslaget efter Erik Hamrén har stått klart en längre tid. Andersson har jobbat i kulisserna med att forma sin arbetsgrupp – och nu har den tagit form.

Med bland den nye förbundskaptenens medarbetare finns en 29-åring med rötterna i Härnösand.

Maths Elfvendal blev, efter tränarsejourer i Umeå FC och Umeå IK, målvaktstränare för IFK Norrköping i december 2014. Samarbetet med Janne Andersson har bevisligen fungerat så bra att den sistnämnde nu vill ha honom vid sin sida i blågult också.

29-årige Maths Elfvendal – tidigare målvakt i Älgarna – blir ny landslagstränare på målvaktssidan.

– När jag fick frågan var den först lite svårt att greppa, men jag är väldigt tacksam över att han frågade. Det är ett hedrande uppdrag, det finaste jobb man kan ha. Och jag och Janne har ett bra samarbete och trivs bra ihop. Jag är, precis som Janne, en riktig fotbollsarbetare, säger Maths Elfvendal till förbundets hemsida.

Maths Elfvendals egen spelarkarriär tog tråkigt nog slut för fem år sedan på grund av efterhängsna knäproblem. Han spelade då i Umeå FC i divison 1, den förening som han också klev in på tränarbanan hos säsongen efter.

Då pappa "Peppe" Elfvendal var målvaktstränare i såväl GIF Sundsvall som U21-landslaget blev den övergången i princip naturlig för Maths – och han tackar sin far för mycket.

– Det är mycket tack vare honom jag har kommit långt på många plan. Vi diskuterar fortfarande saker. Fotbollen har gått framåt på många sätt men han är ständigt uppdaterad. Jag kan nog tänka mig att han är mest stolt av alla för mitt nya jobb. Det viktigaste var att han sådde ett frö hos mig genom att berätta om allt han sett och upplevt som tränare för U 21-landslaget och resorna han fick göra då, säger Maths till Norrköpings Tidningar.

Man kan lugnt säga att Maths Elfvendal gjort något av en kometkarriär. I fjol blev det alltså SM-guld med Norrköping – under Elfvendals första säsong i klubben – och ett år senare får han ett landslagsuppdrag. Han kommer att kombinera jobbet i klubblaget med det i landslaget.

Maths Elfvendal utanför Ängevallen – Älgarnas hemmarena – under ett besök hemma i Härnösand i fjol.

Spännande tider väntar. IFK Norrköping ligger på andra plats i allsvenskan och har i allra högsta grad chans att försvara sitt SM-guld från 2015. Till hösten väntar nu också något så stort som ett VM-kval; i början på september står Holland för motståndet i kvalpremiären på Friends Arena.

– Jag vet att de jobbar hårt med att styra ihop allting. Vi ledare ska träffas om två veckor sedan ska det bli en landslagssamling i augusti, det är allt jag vet just nu, säger Maths Elfvendal till Norrköpings Tidningar.

Mer läsning

Annons