Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska Viljor bjuder in till sommarfotboll på Skyttis – ett sätt att förena och känna gemenskap

Sommarlovet är äntligen här. En tid att samla krafterna och ladda batterierna – eller kanske en tid att prova på det här med fotboll? För nu slår Friska Viljor upp portarna till Skyttis IP och erbjuder under fem veckor sommarfotboll för barn och ungdomar i Örnsköldsvik.

Annons

Friska Viljors projektledare Martin Björklund (till höger) skriver deltagarlista för måndagens premiärtimme.

Friska Viljor har med Martin Björklund i spetsen från och med denna vecka startat upp integrationsprojektet ”Sommarfotboll”. Och det med ett enkelt syfte: att göra något för barn och ungdomar i Örnsköldsvik. Öppna nya dörrar, få fler att intressera sig för fotboll och vara ett ställe man kan samlas på, om sommarlovet känns lite för långt.

– Vi vill bidra och försöka tillgodose ett behov samtidigt som vi slår ett slag för integration. Det är väldigt mixat med olika nationaliteter i områdena runt Skyttis och alla kanske inte har så lätt att ta sig till exempelvis Domsjö och Hägglunds för att prova på fotboll. Man vill ju ha det i närheten, säger Björklund när sommarens första sommarfotboll är på väg att dra igång.

– Det är många som är här på Skyttis IP på kvällarna och spelar, och istället för att någon då ska bryta sig in får de komma nu och spela med oss såhär istället.

Måndagseftermiddagens sommarfotboll var det första tillfället av fem och man har även valt att dela upp det i två grupper. En timme för de lite yngre barnen på måndagarna och en timme för de lite äldre på tisdagarna. Björklunds förhoppning är att projektet ska växa för varje gång - kanske så mycket att det i framtiden öppnar upp för ett barn/ungdomslag i Friska Viljor. Något som saknas helt idag.

– Förhoppningen är att vi kommer att lära oss mycket denna sommar och eftersom det aldrig har funnits något barn eller ungdomslag i FV kan det även vara ett mål på längre sikt. Det borde finnas underlag så det handlar väl mest om organisationen. Men vi provar på detta och sen, om vi kommer att känna ”nu kör vi”, tar vi det då i så fall. När vi gjort en utvärdering på denna sommar.

Vad har ni för mål med sommarfotbollen?

– Att vi ska hitta den nya Zlatan eller Lotta Schelin. Detär målet, att framtidens stjärna ska komma från Ö-vik, skrattar Björklund och fortsätter:

– Nej men det är väl ett litet mål, annars är det bara för att vi ska lära känna varandra. Vi vill självklart hitta nya supportrar och att det ska bli fler som spelar fotboll i Ö-vik.

På måndagens premiärtimme fanns, förutom Björklund, även fyra spelare från Friska Viljors A-lag på plats för att hålla i själva träningen. Det blev lite olika övningar med boll och spelarna instruerade och hjälpte till där det behövdes.

– Med från A-laget idag är lagkapten Frans Eriksson, Johan Vestin, Anton Granath och Herman Johansson.

Kommer det att finnas så många spelare med varje gång?

– Jag tänkte först att vi ska ha två tränare på tjugo barn, men idag kändes det viktigt att ha med så många som möjligt när vi inte visste hur många som skulle komma. Sår vi får se senare, vissa kvällar kommer det kanske fler, andra färre.

Full action på Skyttis IP

En bit in under första träningen var stämningen god, trots att solen lyste med sin frånvaro. Björklund var även själv hoppfull att projektet bara kommer att fortsätta växa.

– Ja, vi tror att det kommer att sprida sig, att ordet går på stan och kanske främst häromkring. Men man är självklart välkommen var i stan man än är ifrån.

Så, vill du vara en del av Friska Viljors projekt sommarfotboll? Ja då är det bara att ta sig till Skyttis IP. Måndagar mellan 16-17 för barn mellan 7-12 år och tisdagar samma tid för ungdomar mellan 13-18. Det är helt gratis –allt som krävs är att du kommer ombytt i passande träningskläder och skor.

Mycket glada miner under den första Sommarfotbollstimmen

Mer läsning

Annons