Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Bussbyvallen till Rio de Janeiro - nu börjar OS-äventyret för Ö-viks fotbollsstjärna: "Fantastiskt kul att möta Brasilien"

I dag börjar OS-äventyret för det svenska fotbollslandslaget, ett äventyr vars öde kan komma att avgöras via ett par tekniska Ö-viksfötter – Sofia Jakobsson har åkt till Brasilien för att göra det hon gör allra bäst, skjuta sitt lag till ära. "Jag tror det kan bli en riktigt rolig sommar i Rio de Janiero", säger Hägglunds IoFK:s stora fotbollsstjärna.

Annons

Karriären startade på Bussbyvallen där hon i Hägglunds färger tog länet med storm och precis som i så många andra norrländska fotbollsspelares karriärer skulle hon visa sig för bra för att stanna kvar i skogarna. Flytten gick då till Växjö – något som skulle visa sig bli starten på en makalöst framgångsrik karriär i de stora utländska ligorna, allra senast i Frankrike där hon under fjolåret blev framröstad till ligans bästa spelare.

– Det känns som att jag hittat rätt, Montpellier känns som hemma och det mesta har fallit på plats sedan flytten dit. Jag känner mig definitivt i toppform även om jag hoppas det finns lite till att ta av.

Nu väntar ett helt nytt kapitel i Sofias karriär, ett par sidor i boken som när den försluts kan visa sig vara de av störst vikt. Rio de Janeiro, och 2016 års Olympiska spel, där tre riktigt tuffa motståndare i form av Brasilien, Kina och Sydafrika står som första hinder i jakten på den absolut ädlaste valör av medaljer.

– Vi har en tuff grupp men det är bara roligt och det kommer framförallt bli fantastiskt kul att möta Brasilien på deras hemmaplan med mycket folk på läktarna och bra stämning.

LÄS ÄVEN: Landslagsstjärnan besökte Hägglunds fotbollsskola - gav barnen en oförglömlig dag: "Den coolaste jag vet"

Sofia deltog tidigare under sommaren på moderklubbens fotbollsskola - här i bild med delar av barnen som där var med.

Årets OS blir också, för landslaget, en bra chans till revansch efter fjolårets misslyckade VM där Sverige inte vann en enda match och åkte ut i åttondelsfinalen mot Tyskland.

– Jag är riktigt laddad att bevisa för alla hur bra vi kan vara efter förra årets besvikelse. Det känns det otroligt kul att vi fick den här möjligheten att göra ett OS-kval, en chans som egentligen var minimalisk.

Hur känns årets grupp i jämförelse med den ni hade i fjol?

– Jag tycker vi har en bättre grupp än då. Det känns som vi fått ihop en riktigt bra grupp med en blandning av äldre rutinerade och yngre spelare som tagit stora kliv.

Superexporten från Bussbyvallen kommer med sin rutin av internationellt spel vara en av lagets viktigaste faktorer för att nå dit siktet är instället, en sämre individuell insats kontra en femstjärnig kan vara skillnaden mellan glädje och sorg. Ett stort ansvar vilar således på de axlar där hennes blonda hår annars finner sin vila – ett ansvar hon inte räds.

– Jag skräms inte av tanken att jag måste prestera. Det är något du lär dig att leva med. För mig blir det viktigast att istället rikta all fokus på att komma till Brasilien med ett gott självförtroende så jag kan spela mitt spel i full fart och ha kul. Då kommer det förhoppningsvis att gå bra.

I kväll klockan 18:00 blåser domaren igång mötet mellan Sverige och Sydafrika. Den 19 augusti spelas finalen på klassiska Maracanãstadion i Rio de Janeiro och där hoppas såklart Sofia att hon med sitt blågula lag finns med på planen.

Mer läsning

Annons