Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsherrarnas OS är över – Japan vann

/
  • Japan var hela tiden steget före Sverige, här personifierat av Naomichi Ueda framför Mikael Ishak, i den avslutande gruppspelsmatchen.

De svenska fotbollsherrarnas OS-resa är till ända. Japan vann fullt rättvist med 1–0. Men inte ens en svensk seger hade hjälpt, skulle det visa sig.

Annons

För svenskt avancemang krävdes två saker: Sverige var tvunget att slå Japan och Nigeria var tvunget att ta poäng av Colombia.

Ingetdera skedde.

Colombia slog redan klara gruppsegraren Nigeria med 2–0 och därmed hade det inte spelat någon roll hur Japan–Sverige slutade: inget av lagen kunde ändå gå vidare.

Svag start

Sverige hade liksom i den andra gruppspelsmatchen (0–1 mot Nigeria) en riktigt svag första halvlek. Japans snabba anfallsspel passade inte alls svenskarna så bra som de hade önskat. Det blev till att jaga boll större delen av halvleken, och den höga japanska pressen ledde till att Sverige ofta tappade bollen kort efter att själva ha erövrat den.

I den andra halvleken bytte Håkan Ericson taktik. In med Muamer Tankovic, övergång till tremannanfall och dessutom tog han ner mittfältaren Simon Tibbling i något som liknade en libero-roll för att styra uppspelen.

Det svenska anfallsspelet blev bättre, men några direkta målchanser var det ändå inte tal om. I stället fick japanerna större ytor att röra sig på och deras chanser blev också allt vassare. Till slut kunde inte ens Andreas Linde – som på nytt var mycket bra i Sveriges mål och bland annat stod för en briljant dubbelparad från nära håll – stå emot.

Yajima avgjorde

1–0 till Japan kom i den 61:a minuten. Ryota Oshima gled förbi de svenska försvararna in i straffområdet och serverade nyinbytte Shinya Yajima framför mål.

En svensk vändning var aldrig nära. I stället fortsatte Japan att rada upp chanser, men utan att kunna utöka.

Japan vann, Sverige förlorade. Och båda lagen har nu gjort sitt i OS.

TT.

Mer läsning

Annons