Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsatta krafttag för integration av Gottne IF – barn ges möjlighet att sparka boll

Gottne IF har genom åren drivit flertalet social projekt. Pengar skickas till arbeten i Kenya och integration och jämlikhet står högt upp på dagordningen – bland annat. Nu arbetar man med ett nytt initiativ för att sprida fotbollsintresset bland asylsökande barn.

Annons

Mats Falck är tränare i Gottne IF.

– Fotbollen är en av de största inkörsportarna till föreningslivet och en bra integration, säger Gottnes tränare Mats Falck.

En gång i veckan sedan en dryg månad tillbaka anordnas träffar där barn får komma och sparka boll, i all sin enkelhet. Målgruppen är barn mellan sex och tolv år, främst asylsökande som inte har möjlighet att gå på fritids. Men alla som vill är välkomna. Det är spelare från Gottnes division 3-lag som håller i och engagerar sig i bollträffarna som fram tills nu har hållits inomhus i Mellansel.

– Vi vill ge en meningsfull aktivitet, där man kan träffas och spela boll. Vi hoppas att vi kan sprida intresset, säger Mats Falck.

Planen är även att dela ut fotbollar, både till de som kommer på träffarna och till skolor. Tidigare har andra integrationsprojekt gett goda resultat. Gottnes division 6-lag, till exempel, är öppet för ensamkommande och asylsökande som är sugna att vara med.

– Det har slagit jätteväl ut. Vi har till och med hittat flera duktiga spelare till division 3. Just nu har vi fyra killar i laget, säger Mats Falck.

Läs mer: Från Nairobis slum till idyll i Gottne

Det är inte bara inom integrationen som Gottne arbetar medvetet. De tar ställning i HBTQ-frågor genom att använda regnbågsfärgad lagkaptensbindel och arbetar efter en tydlig och utförlig värdegrund.

Hur mycket energi finns det i ett lag att arbeta med många olika frågor?

– I bland kan det vara tufft. Vi måste spela fotboll också. Men ju mer vi försöker hitta möjligheter desto mer växer vi och får in ännu fler personer i föreningen, säger Mats Falck.

Läs också: Gottne IF utmanar föreningslivet

Mer läsning

Annons