Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsvensk debut väntar för Härnösands backtalang

/
  • Härnösandskillen Joakim Nilsson, med moderklubb IF Älgarna, gör med största sannolikhet allsvensk debut på måndag då hans GIF Sundsvall tar emot Malmö FF.
  • Träning ute på Norrporten Arena har gällt för Gif Sundsvall sedan januari – inte sällan med toppluva på.
  • Joakim Nilsson spelade åtta matcher i Superettan ifjol, varav fyra från start.

Joakim Nilsson gjorde åtta matcher under fjolårets Superettan för GIF Sundsvall, varav fyra från start.
Nu på måndag väntar förmodligen karriärens största match för Härnösandskillen.
– Eftersom jag spelat alla träningsmatcher från start utom den första hoppas jag förstås på en plats i startelvan i premiären mot Malmö FF, säger 21-åringen.

Annons

Se tv-inslaget med Joakim här

Att Joakim Nilsson skulle kunna gå långt inom det idrottsliga stod tidigt klart.

Valet föll på fotboll, precis som hans halvbror Per (utlandsproffs och svensk A-landslagsman)... men det hade lika gärna kunnat bli högsta serien i handboll för den vänsterhänte stortalangen. Joakim tvingades till ett beslut inför gymnasievalet. Det blev fotbollen – och att han inte valde "fel" har han fått bevis för under våren i Giffarna.

– Jag har spelat 90 minuter i alla träningsmatcher utom den allra första då det blev 45, säger Joakim.

Han gör nu sitt sista år på det ungdomskontrakt han fick inför säsongen 2013.

De två första säsongerna i Superettan gav honom tio matcher, varav fyra från start. Rutinerade konkurrenter samt ideliga skadebekymmer är huvudanledningarna till bänknötandet.

– Den här vintern har jag fått vara frisk och hel. Det har gjort att jag kunnat köra på stenhårt med den fysiska biten, den del som främst saknats för mig, erkänner Joakim Nilsson.

Skador på andra spelare i mittförsvaret under våren har öppnat dörren för den 21-årige härnösandsynglingen. Joakim har verkligen tagit till vara på chansen att synas lite extra.

– Jag får höra från tränarna att jag utvecklats väldigt mycket sedan ifjol. Det är något jag känner själv också. Jag har tagit ett rejält kliv – och förhoppningsvis innebär det att jag är med från start på måndag när det är allsvensk premiär här, klargör Nilsson när vi träffas efter ännu en träning i toppluva på Norrporten Arena.

– Vi kommer så väl förberedda som vi kan till premiären. Nu fick vi förvisso det tuffaste motståndet i serien direkt, men är det någon gång man ska kunna ställa till det för Malmö FF är kanske i en vårpremiär.

– Gärna i ett lite kylslaget väder, tillägger han och ler.

Men kan en nykomling störa CL-laget MFF?

– Det är klart vi slår ur underläge, inte tal om annat. Men vi måste ju tro på det, annars är det ju ingen mening att ens försöka. Vi får väl hoppas på lite underskattning från deras sida.

Kommer vi att känna igen ert spel från ifjol?

– Nja, vi har väl ändrat på några detaljer. Vi kommer att försöka hålla ihop laget mer nu i Allsvenskan. I Superettan spelade vi över större ytor för att hitta snabba omställningslägen, nu får vi tänka försvarsspel i första hand.

Om uttrycket "Ett svagt genrep, ger stark premiär" stämmer har man i alla fall förbättrat sina chanser i mötet med storfavoriterna från Skåne. Genrepet mot Brommapojkarna slutade 1–1 efter svagt konstruktivt spel.

Under träningsmatcherna har Giffarna saknat framförallt två saker. Målskyttet och det Kevin Walker bidrog med i fjol på mittfältet... men serien är ju lång.

Sista omgången spelas först den 31 oktober. I bästa fall väntar sedan kval för det allmänt bottentippade norrlandsgänget.

Annons