Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotboll  Språkbruket sämre än tidigare Domarna kräver respekt

Fotbollsvåren färgades inte bara av glädje. Flera attacker och incidenter mot domare har gjort att delar av domarkåren vill se ökad respekt på plan när serierna startar om. Arbetsklimatet måste bli bättre, exempelvis i både Norrlandstvåan och trean.

– Jag upplever ett generellt sämre språkbruk. Språket som finns inom idrotten skulle aldrig accepteras i det vardagliga livet, säger Ulrik Ulander, regiondomare och ordförande i Ångermanlands domarkommitté.

Många av de regiondomare Sporten varit i kontakt med har förskonats från incidenter under våren, men upplever att kollegor varit inblandade i saker som måste tvinga fram ett bättre arbetsklimat.

– Åsikter går i sär ibland och generellt är arbetsklimatet inte bra. Det saknas respekt över lag. Jag upplever att det är bättre söderut än på våra breddgrader. Här är det väldigt lätt att kläcka ur sig kommentarer, säger domaren Martin Palm.

Ulrik Ulander har svårt att exakt svara på varför språkbruket försämrats.

– Jag tror det är en gruppfråga för ett helt lags uppträdande. Jag vet inte om domarnivån blivit dålig, men respekten för varandras roller har blivit sämre. Vi dömer för att fotboll ska kunna spelas, men språket är klart grövre nu än tidigare. Ett domslut kan göra att domare blir kallade både det ena och det andra, menar han.

– Vi domare gör fel och ska kunna stå för det. Alla har olika åsikter och har rätt till detta, men spelare och ledares reaktioner har trappats upp. Där har vi ett jobb att göra inom domarkåren, säger Ulander.

En orsak till det sämre arbetsklimatet kan vara lagens press utifrån, enligt domaren Robert Ahlman.

– Det krävs poäng för att klara sig kvar eller placera sig högre upp i tabellen, vilket kan bidra. Sedan är vi domare bara människor som kan göra misstag. Där söker jag mer förståelse till hösten, säger han.

Ibland kan den mänskliga faktorn spela in i en situation, men domarna är eniga om att ett domslut inte ändras hur mycket kritik de än får emot sig. Tjat hjälper inte.

– Det blir följder om någon fortsätter protestera. Samtidigt ska reaktioner finnas på en lagom nivå. Känslor måste få visas, säger domaren Joakim Nilsson.

Okunskap om regler kan också vara en orsak till att domare får utstå kritik.

– Jag tror mycket som skrivs i media mest handlar om okunskap hos er journalister, spelare och ledare. När jag själv kollar på matcher, får höra kommentarer och läser om detta sedan i tidningar, bottnar det i okunskap. Där har media ett stort ansvar att välja vad som är relevant att ta med, säger domaren Henrik Molin.

Dialog är ett viktigt verktyg som många vill se mer av när fotbollen startar i höst.

– Vår dörr är nästan alltid öppen efter matcherna. Det är bättre att hålla en dialog på en bra nivå, där vi gärna förklarar hur vi såg på matchen, säger domaren Joakim Nilsson.