Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fosfor i tillsatser en hälsorisk

Annons

För stora intag av fosfor i kosten ökar risken att dö i förtid i bland annat hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie i USA.

Enligt studien, som publiceras i American journal of clinical nutrition, är intaget av fosfor kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1 400 mg per dygn. I Sverige ligger medelintaget på 1 242 för kvinnor och 1 541 för män, vilket skulle innebära att nästan halva Sveriges befolkning ligger över en hälsofarlig nivå. Men Livsmedelsverkets expert ställer sig skeptisk till den slutsatsen.

Jag är försiktigt tveksam, säger toxikolog Nils-Gunnar Ilbäck.

Han pekar bland annat på att det totala energiintaget mellan personerna i studien varierar väldigt.

Det är tre gånger så högt i den grupp som äter mest som i den som äter minst. Det gör det mycket svårt att dra en parallell mellan att det är just fosfatet i maten som bidrar till en ökad dödlighet. Det kan vara väldigt olika intag av andra potentiellt skadliga ämnen.

Enligt Svenska Dagbladet visar också studien på en fördubblad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

Det har Efsa (EU:s byrå för livsmedelssäkerhet) utvärderat så sent som i år och kommit fram till att så inte är fallet, säger Ilbäck.

Nils-Gunnar Ilbäck säger till DN att frågan om fosfater redan är högprioriterad inom EU, men att Sverige försöker driva på ytterligare.

Mer läsning

Annons