Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvärrat ekonomiskt läge för Örnsköldsviks kommun

Det fortsätter i fel riktning. Den färska ekonomirapporten visar på ett förvärrat ekonomiskt läge.

Örnsköldsviks kommun förväntas inte kunna infria kommunallagens balanskrav.

Tidigt på året stod det klart att 2013 blir ett tufft år för Örnsköldsviks kommun och kommundirektör Bengt Westin har redan gått ut med ett krisbrev till organisationen.

Nu kommer ytterligare en tung ekonomirapport som talar om att det ekonomiska läget till och med har förvärrats.

En viktig förklaring till att kommunens ekonomi är i svaj är räntekostnader för räddningspakten till Övik Energi.

Senast ÖA rapporterade om budgetkrisen handlade det om att kommunen inte kunde infria fastställda resultatmål. Men nu handlar det även om att det lagstadgade balanskravet inte ser ut att kunna infrias.

Kommuner får egentligen inte gå med "förlust" och är enligt kommunallagen skyldig att hålla god ekonomisk hushållning. Och om en kommun trots allt går med förlust, måste pengarna jobbas in under följande tre år.

Sunda finanser, att rätta munnen efter matsäcken, är naturligtvis även en viktig politiskt fråga. Kommunalråd Elvy Söderström (S) har redan vid ett flertal tillfällen reagerat starkt när Örnsköldsvik beskrivits som en "greklandskommun".

Nu är det upp till bevis. Hittills har kommunens åtstramningsprogram inte visat sig vara tillräckliga för att skapa ett okej resultat. Detta står att läsa i rapporten:

"Sammanfattningsvis konstateras att nämnderna totalt visar ett budgetunderskott, detta trots inräknade positiva effekter av besparingar och budskapet om allmän återhållsamhet."

Ekonomidirektör Mikael Öhrling har vid en rad tillfällen kommunicerat ut sitt budskap om hårdare budgetdisciplin.

– Vi måste få balans och då krävs det kostnadskontroll. Det går inte att kostnaderna överstiger intäkterna längre, säger han.

S-majoriteten har dock valt att inte följa direktörens rekommendationer och har hittills endast osthyvlat i verksamheterna. Men det kan mycket väl komma kraftigare åtgärder.

Beskedet är dock att eventuella förslag på nedläggningar och nedskärningar inte ska bli offentliga innan beslut. Kommunen bestämde sig för att begränsa insynen i budgetprocessen, med anledning av all turbulens som var i fjol.

Det handlade om en rad konsekvensbeskrivningar som väckte reaktioner inom såväl som utanför den kommunala organisationen. Träffpunkterna för äldre pekades ut. Och det beskrevs bland annat att äldreboendet Mogårn och verksamheten Viktoriabageriet riskerade att läggas ned.