Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvärrad kassakris för Northland

Annons

Krisdrabbade Northland Resources varnar för tidigare oväntade likviditetsproblem.

Nu saknas det pengar. Igen, säger Claes Hemberg på Avanza.

Northland, som driver en järnmalmsgruva i Kaunisvaara utanför Pajala, skyndar därför på arbetet med att säkra mer finansiering, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sedan i höstas har bolaget försökt få till ett kapitaltillskott på cirka 1 miljard kronor för att stärka bufferten. Detta skulle vara klart i maj, enligt tidigare besked. Nu siktar bolaget på att ha en ny finansieringsplan klar redan i slutet av mars.

Läget har förvärrats av svåra väderförhållanden och problem med maskiner. Samtidigt pressas situationen av en oväntat stor lageruppbyggnad, enligt bolaget.

Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, har följt Northland Resources under krisen och är tveksam till om företaget kan överleva som privatägt bolag.

Nu saknas det pengar. Igen. Frågan är om det går att rädda Northland på fem eller tio års sikt eller om staten måste gå in. Staten tycker ju om att det finns jobb där. Om Northland fortsätter så här med miljard efter miljard som bolaget kostar så måste staten ta över på sikt om gruvan ska kunna räddas, säger Hemberg.

Jonas Lundström, kommunikationsdirektör för Northland, säger att det inte finns någon dramatik i det senaste beskedet; att enda skillnaden är att det nu står mars som slutlig tidpunkt i stället för maj.

Vi behöver inte mer pengar, utan lika mycket pengar lite tidigare, säger Lundström.

När Northland för ett år sedan meddelade att bolaget behövde 2,5 miljarder kronor kunde man hanka sig vidare via en rekonstruktion. Aktiekursen rasade, spararna förlorade det mesta av sitt kapital och Oslobörsen bötfällde Northland för att ha vilsefört aktiemarknaden.

Jonas Lundström vill inte beskriva vad som händer om man misslyckas med att hitta finansiering innan mars månads utgång.

Mer läsning

Annons