Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltningsrätten: Rätt med skyddsjakt på Junselevargen

Skyddsjakten på Junselevargen och den hanne hon bildat par med var korrekt. Det slog Förvaltningsrätten i Stockholm fast på fredagen.

Annons

Efter att Naturvårdsverket 13 februari beslutade om skyddsjakt på Junselevargen krävde naturvårdsorganisationer att den skulle stoppas, med motivering att det saknades förutsättningar för skyddsjakt. Bland annat hävdade organisationerna att skadan som uppkommit inte var allvarlig och att det inte visat sig att vargarna ensamma orsakat olägenheterna, som åberopats.

– Man måste kunna tolerera en liten förekomst av rovdjur även i renbetesområden, sa Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg då.

Naturvårdsverket och Vilhelmina södra sameby ansåg att överklagandena skulle avslås, vilket Förvaltningsrätten nu gjort. Domstolen stödjer alltså Naturvårdsverkets linje om skyddsjakt på Junselevargen med partner.

– Jag är mycket förvånad, säger Jakob Norstedt-Moberg, som tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen krävt att jakten skulle stoppas.

– Jag kan inte tänka mig annat än att vi kommer att överklaga domen till Kammarrätten i Stockholm, säger han.

Förvaltningsrätten avslår däremot Naturvårdsverkets yrkande om att förlänga årets licensjakt till 24 mars. Det innebär att jakten nu är avslutad eftersom den ansökta skyddsjakten gick ut den 10 mars.

Parallellt med den rättsliga processen av årets skyddsjakt av Junselevargen pågår en rättsprocess av fjolårets skyddsjakt. Även då beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt av Junselevargen. Det var Vilhelmina södra sameby som ansökt om skyddsjakt, eftersom vargen hade attackerat och dödat renar i området runt Junsele.

Jakten avbröts dock efter åtta dagar, då Förvaltningsrätten stoppade det hela. En tid senare beslutade rätten att upphäva Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt helt och hållet.

I mitten av februari i år fattade Kammarrätten i Stockholm ett helt annat beslut, som gick på Naturvårdsverkets linje när det gäller fjolårets skyddsjakt.

Kammarrättslagman Gunilla Svahn Lindström, berättade då att fallet är intressant ur juridisk synpunkt.

– Det finns ett prejudicerande intresse eftersom det saknas ett liknande fall med vägledande avgörande, sa hon.