Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltningschefer struntar i bilreglerna?

Förvaltningschefer struntar i bilreglerna?

En tredjedel av landstingets 300 leasingbilar är av ett annat bilmärke än förstahandsvalet Renault. Det har inneburit extra kostnader på en miljon kronor per år. En av de som avviker är Norrdans som har en Volvo V70.

En bidragande orsak till att länsmusikchefen fick sparken, var att han tagit en fyrhjulsdriven Volvo S60 som leasingbil.

Enligt ett brev som skickades till förvaltningscheferna 2001 från landstingets inköpschef, Sören Lanner, är Renault förstahandsvalet vid nytecknade av avtal om billeasing.

- Orsaken är vi inte vill hantera en massa bilmärken och att det blir lägre kostnader, säger Sören Lanner. Det blir i snitt 800 kronor billigare i månaden med Renault jämfört med Volvo.

Antingen har många förvaltningschefer glömt vad som står i brevet eller också struntat i innehållet. Ett exempel är Norrdans som i januari 2002 tecknade sig för en Volvo V70. Ett annat exempel är hörselvården som bara kör Opel, som levereras av bolag som landstinget inte tecknat avtal med.

På landstingets kulturkansli har man två Renault Scenic. En av dem är fyrhjulsdriven.

Varför fyrhjulsdriven?

- Vi är mycket ute och kör på vintrarna, det är säkrare,säger Gunilla Wahlberg, biträdande regional utvecklingsdirektör.

En genomgång i våras visade att ett 100-tal av de 300 leasingbilar som landstinget har är av ett annat märke än Renault.

- Det rör sig om Volvo V40, V70 och S60, säger Sören Lanner. Och varför det blivit så vet jag inte. Men vi har beviljat att man tar fyrhjulsdrivna bilar om man har en sådan tjänst att man måste kunna ta sig fram på vägarna vid besvärligt väglag. Vi har också en del etanol-bilar från Ford.

Vid ett revisionsmöte i våras påpekades att reglerna inte följdes. Det föranledde finans- och ekonomichef Gösta Burlin att gå ut med en påminnelse till förvaltningscheferna, med förtydligandet att "inga avsteg får göras" från reglerna.

- Gör man avsteg måste det godkännas av mig, säger Sören Lanner.

Vilka bilar som körs ute på de olika förvaltningarna vet man inte exakt idag. Det är förvaltningarna själva som skrivit avtalen och har hand om kontrakten.

Sören Lanner har nu fått i uppdrag att göra en sammanställning över hur det ser ut i landstingets bilpark. Det ska göras klart under sommaren.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to